Eric Clapton

Layla: Eric Clapton / Derek & The Dominos | Hitjescollege

Derek & The Dominos in 1971 of unplugged door the man Eric Clapton himself in 1992: Layla. Clapton liet zich bij het schrijven van dit heerlijke nummer inspireren door een Islamitisch sprookjesverhaal, genaamd The Story of Layla and Majnun en geschreven in de twaalfde eeuw door dichter Nizami Ganjavi.

Ooit schonk Ian Dallas, een tot de Islam bekeerde Schotse acteur en scenarioschrijver, Clapton het boek over Layla en Majnun. Het sprookje gaat over Maanprinses Layla die door haar vader wordt uitgehuwd aan een man van wie ze niet houdt. Majnun daarentegen hield wél zielsveel van de onbereikbare Layla, maar hij ging aan zijn gekte van onbereikbare verliefdheid ten onder.

Eric Clapton en Pattie Boyd: liefdesbrief

Het verhaal van Layla en Majnun is een metafoor voor het verhaal van Eric Clapton en Pattie Boyd. Pattie Boyd is de vrouw van ex-Beatle en goede vriend van Clapton, George Harrison. Door hun vriendschap raakte Clapton steeds verliefder op de vrouw van zijn vriend. Op een dag besluit Clapton haar een liefdesbrief te schrijven, ondergetekend met ‘E’. Vragend en nieuwsgierig stapt Pattie Boyd er mee naar haar man George, als ook hij zijn vinger er niet achter kan krijgen, laten ze het voor wat het is…

Layla van Eric Clapton

Later pas als ze Clapton weer ziet, vraagt hij aan haar of ze zijn brief gekregen heeft. Pattie is met stomheid geslagen. Maar niet veel later, in 1974, begint er dan toch een relatie tussen Eric Clapton en Pattie Boyd, waar George Harrison geen erg in heeft. “You can have her”, zijn de letterlijk uitgesproken woorden van Harrison. Ook de vriendschap tussen de twee muzieklegendes hield stand. Het huwelijk werd echter geteisterd door alcoholisme, huiselijk geweld en een niet vervulde kinderwens (ook in-vitro bood geen optie). Tussen 1979 en 1989 waren de twee getrouwd, al viel over een gelukkig huwelijk nauwelijks te spreken. Het enige goede dat is voortgekomen uit dat huwelijk blijft dan gelukkig nog wel: Layla.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws