Kayak: Out Of This World | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Out Of This World van Kayak

Tekst: Jean-Paul Heck

Een album dat staat als een huis. Bij Kayak is dat haast een inkoppertje. Ton Scherpenzeel verzaakt vanaf begin jaren ’70 eigenlijk nooit. Met welke bezetting dan ook, het basisniveau van zijn symfonische groep ligt immer hoog. Maar de ene keer net wat hoger dan de andere keer. Een paar jaar terug leek het echter toch even wat moeizamer te gaan omdat de vorige bezetting ogenschijnlijk plotseling uit elkaar viel. Maar Scherpenzeel herpakte zich snel en wist met een nieuw sterrenteam op de proppen te komen.

Flinke tegenvallers

Het eerste album met de titel Seventeen was drie jaar terug absoluut acceptabel. Daarna kreeg de toetsenman te maken met een paar stevige tegenvallers. Hij werd in zijn vakantiehuis in Griekenland geveld door een hartaanval en moest noodgedwongen zijn muzikale escapades op een laag pitje zetten. In de nieuwe Soundz kun je een uitgebreid interview met Scherpenzeel terug vinden. Na een klein half jaartje begon het toch weer te kriebelen en schreef hij de eerste composities wat later zou uitgroeien tot dit Out Of This World.

Afwisselende smulschaal

Alle potentie die al op Seventeen te horen was, komt nu tezamen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Scherpenzeel serveert hier wellicht de sterkste Kayak-plaat sinds het majestueuze Starlight Dancer uit 1977. Alle kwaliteiten komen bij elkaar. Het geweldige gitaarspel van Marcel Singor, de karakteristieke en krachtige stem van Bart Schwertmann, het virtuoze bas-spel van Kristoffer Gildenglow en het briljante drumwerk van alleskunner Hans Eijkenaar. Maar het is vooral de strakke regie en het prachtige piano- en toetsenwerk van Scherpenzeel himself die van Out Of This World een magistraal symfonisch rockalbum maakt. Niet eerder schotelde Kayak de luisteraar zo’n afwisselende smulschaal voor. Vanaf de lange titelsong die het feest opent, via het catchy Waiting tot het wonderschone symfonische kunststukje Under A Scar. Ook instrumentaal is er veel te genieten. Singor excelleert in Kaja en Gildenglow speelt prachtig fretloos in The Way She Said Goodbye.

De geweldig pakkende nummers Traitors Gate en Distance To Your Heart zijn in mijn ogen de prijsnummers van Out Of This World. Kayak mag dan over 2 jaar haar 50ste levensjaar vieren. Out Of This World is het klinkklare bewijs dat deze combinatie van ervaring en talent een werkelijk sublieme reis naar dat eervolle jubileum rechtvaardigt.

Winnen!

Benieuwd naar de plaat? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een exemplaar van Out Of This World van Kayak.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer