Joyride van Roxette | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Joyride van Roxette. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Het Zweedse popduo Roxette bestaande uit Per Gessle en Marie Fredriksson brak door in de Europese hitlijsten in 1989 met hun nummer “The Look”, en ze zouden de jaren die daarop volgden vaker te zien zijn in de hoogste regionen van de muziekwereld. Zo ook met het nummer van vandaag: Joyride.

Joyride kwam uit in 1991 als single van het gelijknamige album. De titel van het lied was geïnspireerd door The Beatles themselves. In een magazine interview met Paul McCartney beschrijft hij liedjes schrijven met John Lennon als “a long joyride”. Tijdens de recordings van Roxette voor het nieuwe album stuitte Gessle op het interview en het leek hem zomaar een vrolijke albumtitel met bijbehorend up-tempo nummer.

Gessle en Fredriksson wilden dat Joyride ook de hoofdsingle van het album zou worden, maar hun label EMI was het daar niet mee eens. Volgens het label zou het up-tempo ritme te risicovol zijn om als hoofdsingle te gebruiken en zij stelden daarom “Spending My Time” voor als leadsingle.

Het duo weigerde echter om toe te geven aan hun label, en gelukkig kregen ze gelijk want het werd de vierde #1 hit voor Roxette, waar “Spending My Time” de top 30 niet eens haalde.

Het lied is zo herkenbaar geworden door de catchy zin: “Hello, you fool, I love you”. En deze is eigenlijk een beetje toevallig ontstaan. Per Gessle kwam op een avond laat thuis bij zijn muzikaal partner en geliefde Marie en op de keukentafel had zij een briefje achtergelaten met daarop: “Hej din tok, jag alskar dig.” wat vrij vertaald dus “Hallo, idioot, ik hou van je” of “Hello, you fool, I love you” betekent.

Daarnaast heeft Gessle zijn inspiratie voor het fluitje in het nummer opgedaan doordat hij dat zo catchy vond in Monty Python’s ‘Life of Brian’. Alle elementen bij mekaar heeft dit koppel er toch een lekker nummer van gesmeed.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Tien vragen aan Jett Rebel

Het was een tijdje rustig rond Jett Rebel, maar dat betekende niet dat de muzikale alleskunner stilzat. Hij nam namelijk meerdere albums op, waarvan Pre-Apocalypse

Lees meer