Van HAlen

Jan, Eddie en Wolfgang. Zo vader, zo zoon, zo kleinzoon.

‘I’m so happy
You found a place
That’s better for you
Than this rock we’re living on.

I’m so nervous
Don’t know my place
A life without you,
I’m not ready to move on.
 
No matter what the distance is
I will be with you.’

Tekst: Leo Oldenburger

Op 16 november 2020, slechts anderhalve maand na de dood van zijn vader Eddie, brengt Wolfgang van Halen de single ‘Distance’ uit. In de radioshow van Howard Stern vertelt Wolfgang dat, in de periode dat Eddie op sterven lag, hij een aantal nummers heeft geschreven voor zijn eerste solo-album dat ergens in 2021 zal uitkomen en dat hij ‘Distance’ in de dagen na de dood van zijn vader heeft opgenomen. Het nummer wordt vergezeld door een tranentrekkende videoclip met heel veel privé opnamen van het gezin Van Halen, met vader Eddie, moeder Valerie Bertinelli en kleine belhamel Wolfgang in de hoofdrol. Er komt ook een fragment voorbij waar vader en zoon samen op de bühne staan. Wolfgang speelt de drums. Niet alleen het instrument waar zijn oom Alex op uitblinkt, maar ook waar vader Eddie initieel mee is begonnen.

Eddie switcht naar gitaar, Wolfgang uiteindelijk naar bas. Overigens brengt Wolfgang de single uit onder de bandnaam Mammoth WVH. Mammoth Wolfgang Van Halen dus. Niet alleen een verdere verwijzing naar het rockverleden van zijn vader, maar tevens een onvervalst eerbetoon. Mammoth was namelijk de naam van Van Halen voor Van Halen Van Halen heette. Om gebruik te mogen maken van deze naam vroeg en kreeg Wolfgang de toestemming van Eddie. Vlak voor hij stierf.

Wolfgang van Halen wordt geboren op 16 maart 1991 in Santa Monica, California. Hij wordt vernoemd naar de klassieke componist Wolfgang Amadeus Mozart. Het vernoemen naar een klassieke, muzikale grootheid is een familietrekje bij de Van Halen’s. Eddie’s tweede naam is namelijk Lodewijk, de Nederlandse equivalent van Ludwig, die inderdaad direct refereert aan componist Ludwig van Beethoven. Eén van diens meesterwerken, Für Elise, speelt Eddie met enige regelmaat tijdens liveoptredens van Van Halen. Een klassiek muzikale opvoeding wordt de broertjes Eddie en Alex met de paplepel ingegoten, want beiden krijgen vanaf hun zesde al pianoles. Met name moeder Eugenia ziet echter tot haar grote afgrijzen dat haar beide zoons van lieverlee de klassieke muziek meer en meer de rug toekeren. Grote schuldigen zijn de Dave Clark Five. Want de eerste keer dat Alex en Eddie het nummer ‘Glad All Over’ horen weten ze wat ze willen, rocken! Maar voor ze hun eigen koers varen, spelen ze eerst nog in de slagschaduw van vader Jan. Want daar waar kleinzoon Wolfgang met Eddie en Alex in de 21e eeuw de bühne deelt, staan Eddie en Alex in hun kinderjaren met papa Jan op het podium.

De Van Halen broers leren veel van hun vader. Goede dingen, maar ook slechte dingen. Drinken bijvoorbeeld. Vader Jan had een dankprobleem, dronk veel meer dan goed voor hem was. En zeker rond optredens nam zijn alcoholconsumptie schrikbarend toe. Drank was zijn manier om niet aan de druk van het optreden ten onder te gaan. Het was ook vaderlief die zijn kinderen kennis laat maken met alcohol. In een interview met Esquire Magazine onthulde Eddie, ‘Toen ik voor publiek begon te spelen, werd ik stiknerveus en vroeg ik mijn vader hoe hij met die druk om ging. Hij gaf me toen een sigaret en een borrel. “Zo doe ik dat, jongen.” Daar en toen heb ik mijn eerste drankje gedronken en sigaret gerookt.’ Eddie van Halen is dan 12 jaar oud.

ALTIJD EEN DRANKJE EN EEN SIGARET BINNEN HANDBEREIK

Zonder later zijn vader de schuld te geven van zijn rook- en drankverslaving, wordt Eddie dus opgevoed met peuk en borrel. Een brandende sigaret was altijd binnen handbereik en de gitarist wordt, net als zijn vader, een alcoholist. Als hij rond 2006 wil stoppen met drinken, gaat hij, om de nog immer aanwezige zenuwen en demonen te lijf te gaan, medicijnen en anti-depressiva gebruiken. Ook dat duurt jaren om uiteindelijk van die rommel af te komen. Het is juist in deze periode dat Wolfgang met vader Eddie en oom Alex in Van Halen gaat spelen. En dat zet kwaad bloed bij veel die-hard Van Halenfans, die boos zijn dat bandlid van het eerste uur,  Michael Anthony, voor Eddie’s zoon het veld moet ruimen. Maar Eddie kan in zijn strijd om nuchter te blijven de steun van zijn immer-cleane zoon juist goed gebruiken en dus gaat Wolfgang mee op tour.

Nederland doet de band helaas niet aan, zodat Wolfgang niet vanaf het podium het land van zijn vader, oom en grootvader zal mogen bekijken. Maar wat niet is, kan zeker nog komen. Wellicht dat hij met zijn band Mammoth WVH ons land nog eens aandoet. Zijn eerste single ‘Distance’ gaat wereldwijd inmiddels als een tierelier en wordt alleen al in de eerste paar dagen na de release miljoenen keren gestreamd. Een sterke, emotionele single waarvan Wolfgang een deel van de opbrengst schenkt aan The Mr. Holland’s Opus Foundation. Een stichting die zich sterk maakt voor muziekonderwijs aan kinderen en instrumenten schenkt aan hen die het zich financieel niet kunnen veroorloven. Daarmee zet Wolfgang een mooie familietraditie door, want ook vader Eddie gaf immer gul aan deze stichting. Niet voor het eerst in de familiegeschiedenis van de Van Halen’s blijkt; zo vader, zo zoon.

 

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws