JAN AKKERMAN: EENZAME HOOGTE

Kwaliteit gaat nooit verhalen. Jarenlang werkte meestergitarist Jan Akkerman aan een nieuw album dat eindelijk vorig jaar het levenslicht zag. Close Beauty is een meesterwerkje die we zonder schroom naast het allerbeste in zijn oeuvre kunnen zetten.

Door: Jean-Paul Heck

De prachtplaat werd ingespeeld door een vijfsterrenband die Akkerman ook meeneemt tijdens zijn Close Beauty Tour. Het is nu al een gedenkwaardige trektocht langs de Nederlandse podia die vooral één ding bewijst: Akkerman is in topvorm. Dat bewees hij zaterdagavond in de sfeervolle Boerderij in Zoetermeer, sowieso een podium voor de fijnproevers. Met toetsenman en Akkerman’s producer Coen Molenaar op toetsen, bassist David De Marez Oyens en drummer Marijn van den Berg heeft de Amsterdammer een keurkorps tot zijn beschikking die ook het beste in hem naar boven haalt.

Met een messcherp zaalgeluid speelde de 73-jarige gitarist veel songs van zijn nieuwe plaat. Prachtstukken zoals Close Beauty, de titelsong van de plaat, Beyond The Horizon, Spiritual Privacy, Don Giovanni en Reunion behoren tot de meest intense en innoverende stukken die hij de laatste 20 jaar schreef. Akkerman is nog altijd de man van de subtiliteit en diversiteit. Soms snoeihard zoals het nog immer imposante Street Walker, dan weer funky en heel klein zoals in Piétons.

Akkerman zelf is nog altijd de onderkoelde droogkloot die na een geweldige solo ijskoud opmerkt dat zoiets volkomen legaal is. Legaal is ook de manier waarop hij zijn bandleden alle ruimte geeft om te schijnen. Van den Berg, één van de meest gevraagde drummers in het Nederlandse circuit, is retestrak maar ook akelig virtuoos. Dat geldt ook voor Molenaar die de geest van Joe Zawinul en Herbie Hancock prima in zijn spel weet te vertalen. Baken van rust in De Marez Oyens die zich net voor de eindstreep liet gelden in een rustieke bas-solo. En Akkerman? Die staat nog altijd op eenzame hoogte. Daar hoeft hij niet eens zijn concerten voor af te sluiten met Hocus Pocus. Graag een tweede rondje met Close Beauty Jan!

Jan Akkerman & Band: gezien en gehoord op zaterdag 25 februari in De Boerderij in Zoetermeer. Voor meer info en data, ga naar: www.janakkerman.com

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws