Soundz Magazine James Blunt

Tien vragen aan James Blunt!

Jarenlang schreef James Blunt oppervlakkige nummers om zijn fans te pleasen. Op zijn nieuwe album Once Upon A Mind gooit de 45-jarige singer-songwriter het roer om. Een mentale en emotionele transformatie die volgens de Brit zelf een ander mens van hem heeft gemaakt. De hoogste tijd dus voor tien vragen aan Mr. You’re beautiful.

Op je nieuwe album ‘Once Upon a Mind’ staan je vrouw, vader en kinderen centraal. Dichterbij kun je mensen niet laten komen. Vanwaar die persoonlijke ommezwaai?

“Toen ik als muzikant begon, schreef ik altijd vanuit mijn hart. Maar mijn debuutplaat Back To Bedlam veranderde alles. Er kwam zoveel reactie op, waarvan het meeste negatief en confronterend was, dat ik daarna nooit meer zo diep in mijn eigen ziel heb kunnen graven. Ik hield me steeds meer in en gebruikte muziek om mezelf te verstoppen. Als ik over mijn vorige album bijvoorbeeld sprak, ging het alleen maar over de samenwerkingsverbanden op de plaat. Nu gaat het over mijn leven en dat voelt bevrijdend.”

Wat is het spannendste dat je het afgelopen jaar hebt meegemaakt?

“Ik werk al heel lang samen met producer Steve Robson. Vlak na de opname van het album kreeg hij een hartaanval en moest hij een openhartoperatie ondergaan. Dat was echt doodeng. Natuurlijk wil je een vriend niet verliezen, maar de plaat moest ook nog gemixt worden. Vlak voordat hij de operatiekamer inging, hebben we toen via een videoverbinding samen naar de mix geluisterd. Waag het niet om dood te gaan voordat het album af is, zei ik nog. Daar moest hij om lachen. Humor is soms een prima medicijn.”

Kun je je grootste angst beschrijven?

“Dat het bier op is in de tourbus, haha. Maar serieus: dierbaren verliezen. Mijn vader is ziek en onze tijd samen is beperkt. Daarom heb ik ook het nummer Monsters geschreven. Ik wil de mensen waar ik van houd laten weten wat ze voor mij betekenen. Het is ook een eye-opener geweest, want ik wil echt meer tijd met mijn naasten besteden. Mijn kinderen moet ik bijvoorbeeld anderhalf jaar missen als ik op tour ben. En zij mij natuurlijk ook. Anderhalf jaar is echt heel lang als je zo jong bent en daarom is het nummer I Told You voor hen. Als een soort herinnering voor als ik er echt niet meer ben.”

Je leest de rest van het interview in de nieuwe editie van Soundz Magazine!

 

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws