Interview: Wie zijn toch de mannen achter Hitjescollege?

Het idee is simpel: een aantal keer per maand delen Boyd Bas (21) en Jelle Leeuw (24) het verhaal achter een muzieknummer via Soundz. Met daarbij een stuk tekst over hoe het nummer is ontstaan, wat het nummer zo bijzonder maakt of een stukje achtergrondinfo over de artiest. “Een soort muzieklesjes à la Leo Blokhuis”, leggen ze uit. Om de jongens even voor te stellen aan de lezers van Soundz, stelden wij ze een paar vragen.

Waardoor laten jullie de keuzen voor bepaalde songs bepalen?

De muzieklesjes zijn veelal op persoonlijke voorkeur. Zeker toen Hitjescollege nog niet bestond en wij enkel muzieklesjes naar elkaar stuurden. Nu we onze verhalen ook delen met onze volgers blijven we nog altijd zoveel mogelijk bij onszelf. Zo blijft Boyd graag snerpende gitaren en harde drums delen, terwijl Jelle Boyd nog zo af en toe probeert te overtuigen van al het moois dat ‘indie’ te bieden heeft. Maar we houden nu ook rekening met onze volgers. Als iemand een verzoekje heeft duiken we daar met alle liefde in en schrijven we daar een lesje over. We willen met Hitjescollege een zo breed mogelijk spectrum aan muziekliefhebbers iets bijbrengen over muziek. Daarom mixen we nu onze persoonlijke voorkeur bijvoorbeeld ook met hedendaagse hits en evergreens.

Jullie gaan vaak terug naar een periode ver voor jullie geboorte. Is jullie gevoel en kennis voor muziekgeschiedenis vanuit jullie ouders doorgegeven of is de bron een andere?

Het is een combinatie van een goede muzikale basis, met dank aan onze ouders, en een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Het feit dat we allebei ouders hebben met liefde voor muziek heeft ervoor gezorgd dat zowel Boyd als Jelle op jonge leeftijd al achterin de auto meezongen met U2, Guns ’N Roses, Dire Straits en andere muzikale grootheden. Naarmate we ouder werden is bij allebei deze liefde voor muziek zich gaan ontwikkelen en vonden we elkaar bij de start van Hitjescollege. Muziek is voor ons beiden meer dan zomaar een gegeven, het is een hobby waar we maar al te graag onze vrije tijd in steken. Zo kijken we allebei graag online naar documentaires en concerten van onze favoriete artiesten, lezen we graag in Soundz en hebben we allebei een platenspeler waardoor we zonder moeite uren in een platenzaak kunnen rondhangen.

Wat zijn jullie persoonlijke muzikale voorkeuren?

Boyd: Ik heb een hele brede smaak. In mijn playlist vind je Nessun Dorma van Pavarotti, maar bijvoorbeeld ook Killing In The Name van Rage Against The Machine. Reggae, New Wave, Hardrock, Blues, ik vind het allemaal geweldig. Maar mijn muzikale hart gaat vooral sneller kloppen van 70’s en 80’s rockmuziek. Met Dire Straits als absolute lievelingsband kan ik mij uren vermaken. Verder hou ik ervan om muziek te ontdekken door een lp aan te zetten of Spotify af te struinen, zo blijf ik mijn muzikale horizon verbreden en ontdek ik nieuwe potentiele muzieklesjes voor Hitjescollege.

 

Als jullie vastlopen bij een song wat betreft informatie, welke stappen nemen jullie om er toch aan te komen?

Het internet is je beste vriend, online is natuurlijk genoeg te vinden.

Waarom past juist Soundz zo goed bij Hitjescollege?

We vinden elkaar in onze gemeenschappelijke passie, namelijk muziek en het schrijven over muziek. Niet alleen hierom passen Soundz en Hitjescollege zo goed bij elkaar, ook vinden we elkaar in onze ambitie. Zo willen we allebei vernieuwend en relevant blijven en willen we allebei blijven groeien in naamsbekendheid, kennis en lezers. Deze ambitie heeft ons nu al meer gebracht dan we een jaar geleden hadden verwacht en het plafond is nog lang niet in zicht.

Kunnen jullie wat tipjes van de sluier oplichten wat de Soundz lezers kunnen verwachten?

De lezers van Soundz Magazine kunnen door onze muzieklesjes op het werk, op een verjaardag of in de kroeg het hoogste woord voeren wanneer zij een nummer horen waar wij een lesje over hebben geschreven, haha. We hebben pas het topje van de ijsberg ontdekt. Er zijn zoveel mooie nummers gemaakt en er zijn nog zoveel bijzondere, grappige of schokkende verhalen te vertellen dat we de lezers van Soundz nog jaren kunnen vermaken en bijscholen met onze lesjes. Stay tuned want we zijn pas net begonnen en we kijken uit naar onze samenwerking met hét muziekmagazine van de Benelux!

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws