Interview met: Jeangu Macrooy

Najaar 2014. Op Schiphol landt een vliegtuig met daarin de Surinaamse Jeangu Macrooy. Hij is jong – krap twintig – ambitieus en klaar om zijn muzikale droom na te jagen. Hij start aan het conservatorium in Enschede, aan de opleiding singer-songwriter, waar hij in zijn eerste jaar wordt ontdekt door producer Pieter ‘Perquisite’ Perquin. Macrooy tekent bij diens label Unexpected Records en sindsdien gaat het hard. Na de EP Brave Enough, zijn succesvolle debuutalbum High On You, twee Edisonnominaties en optredens op Lowlands en North Sea Jazz, wil hij met Horizon de grenzen voorbij. Macrooy is een belofte, een soulartiest met wereldwijde potentie.

We spreken de zanger enkele weken voor de release van Horizon. Macrooy zit ontspannen in zijn bruine fauteuil. De tiende verdieping van de A’DAM Toren geeft een prachtig uitzicht over de stad en het is alsof je de wereld aan je voeten hebt liggen. Macrooy lijkt er nuchter onder. Druk van de media bij het maken van zijn nieuwe plaat, had hij niet. “Ik was continu bezig met het album, ik dacht daar niet over na. Ik wilde echt dat ik blij zou zijn met wat ik zou maken. Maar natuurlijk is het altijd spannend wat mensen over mij gaan schrijven. Dat blijft altijd zo.”

Bij Horizon wist Macrooy één ding zeker: het zou geen kopie worden van zijn debuutalbum. Zodra hij herhaling opmerk- te, probeerde hij iets anders en dat was nog niet zo makkelijk. “Als je werkt op de manier waarvan je weet: hier ben ik goed in, dan weet je ook wat de uitkomst is. Juist om die reden wilde ik het anders doen. Creëren vind ik het allerleukste om te doen, dus het is tof om een beetje te experimenteren met mijn sound. Mensen weten nu hoe ik klink als ik een soulnummer zing. Ik ben juist benieuwd hoe mensen het vinden als ik meer pop klink, of rock. Dat wilde ik laten zien op de plaat. Bovendien maakte ik gebruik van alle creatieve geesten in mijn band. Doordat zij betrokken waren bij het arrangeren van het album, zijn de nummers voor mij ook veel rijker geworden. Het gaat niet alleen over de melodie en de zang, maar ook over alles wat daarom heen gebeurt. De nummers hebben meer lagen gekregen.”

SOULTROUBADOUR

Een soultroubadour. De nieuwe James Brown. Dat Macrooy in het soulhokje wordt geplaatst is begrijpelijk, maar de zanger is meer dan dat. “Het is voor mij lastig om te zeggen in wat voor stijlen men denkt. High On You was inderdaad overwegend soul en ik maakte uitstapjes naar reggae en gospel. Als ik kijk naar Horizon, is het album in mijn hoofd een popplaat, juist omdat het qua stijlen nog meer divers is. Het nummer Adrenaline is bijvoorbeeld een van mijn favorieten, omdat het zo anders is, zo energiek. Ik kijk er enorm naar uit om het live te spelen.”

Afgelopen november tikte de Surinaamse zanger de leeftijd van vijfentwintig aan. De uitspraak ‘hoe ouder, hoe wijzer’ gaat volgens Macrooy zeker voor hem op. “Voorheen vond ik leeftijd nooit een ding. Nu realiseer ik me dat ik dichter bij de dertig zit dan bij de achttien. Het voelt gewoon echt volwassen. Ik merk het ook aan mezelf, ik weet beter wat ik wil. Bij het maken van Horizon wist ik veel beter wat ik moest doen. Natuurlijk blijft elk album een ontdekkingsreis en is het veel proberen en experimenteren, maar qua visie sta ik veel sterker in mijn schoenen. Ik weet beter wat ik leuk vind of absoluut niet tof vindt.”

 

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws