Interview | De galm van Jan Akkerman

Jan Akkerman schenkt voor zichzelf nog een kopje koffie in en zegt dan: “Het lullige is dat wat ik je nu zo zit te vertellen ook een beetje tongue in cheek is. Als je het dan straks zo kaal op de pagina terug- leest, zal je toch denken: wat een lul! Nou, dat ben ik ook. En ik heet al Jan. Maar er zit wel een groot gedeelte humor bij. Dat vergeten de mensen. Ze lezen een interview, maar ze zíén je niet. Dat is het lullige van het geschreven woord.”

We hebben dan al ongeveer een uur gesproken, waarbij verschillende fasen van de carrière zijn behandeld en ook weer heel wat vakbroeders op krachtige wijze van hun sokkel zijn verwijderd. Maar het is absoluut waar: zelfs de meest genadeloze typeringen gaan steevast vergezeld van een twinkeling in de ogen en een brede grijns. Oók wanneer aan Thijs van Leer meerdere malen wordt gerefereerd als ‘die jodelaar.’ En later zal hij ten aanzien van zijn oude Focus-partner toegeven: “Hij kon echt wel wat.” Jan Akkerman is in persoon allerminst de ongenaakbare brombeer die velen in hem willen zien of die hij op papier kan lijken. Zijn bullshit-detector is hooguit wat scherper afgesteld en gaat daardoor iets vaker af.

De openingstrack van Close Beauty heet Spiritual Privacy. Als die titel slaat op je gewenste staat van zijn, dan heb je die volgens mij al heel lang geleden bereikt.

“O jee, je moest eens weten. Dat werd juist het grote hangijzer toen ik nog in al die bandjes zat. Omdat ik me nergens iets van aantrok.”

Je keerde in zekere zin al letterlijk en figuurlijk de muziekindustrie de rug toe toen je in 1974 midden in je optreden tijdens het Grand Gala du Disque gewoon wegliep, omdat er te veel doorheen gepraat werd. Ik zat toen gekluisterd aan de buis.

“Ja, ik gaf ze een stevige hand met een vette bolus erin. En inderdaad, dat was het begin van mijn Spiritual Privacy. Ik ben er toen namelijk wel achter gekomen hoe mensen in elkaar zitten, want ook collega’s namen het me kwalijk dat ik dat gedaan had. In de States dragen ze je op handen, hier wordt dat genivelleerd tot het maaiveld.”

Vond je dit interessant? Dit en nog veel meer in de nieuwe editie van Soundz Magazine. Sluit hier supervoordelig jouw abonnement af!

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws