Imagination

Imagination – Just an Illusion | Vergeten Parels

In de rubriek Vergeten Parels schrijven we over prachtige platen die stof liggen te happen op menig zolder. Van pop tot rock en van funk tot disco. Deze keer duiken we in de discokraker Just an Illusion van Imagination. Herinner jij je deze nog?  

We kennen allemaal de tegelspreuk: ‘Don’t judge a book by it’s cover’. Maar zoals een zure katerwijn te herkennen is aan goedkoop etiket, kun je van een inspiratieloze albumcover dito muziek verwachten. Een fascinerende hoes daarentegen, trekt de doorgewinterde muziekliefhebber als een magneet naar de schappen. Die weet namelijk: zichtbare artistieke toewijding aan de voorzijde is een voorbode voor muzikaal spektakel aan de binnenkant.

In The Heat of the Night van Imagination

Zo ook met In the Heat of the Night, het tweede studioalbum van de Britse formatie Imagination. De drie muzikanten staan hier geanimeerd in Romeins-ogende glitterpakjes te pronken op de cover. De roodgloeiende pianotoetsen waar ze op staan, vormen een trap naar iets dat lijkt op de enige een uitweg uit een helse onderwereld. Veel vragen, weinig antwoorden. Reden genoeg dus om je vingers in het toch al uitgedunde i-vakje even te pauzeren en de plaat uit het schap te trekken.

Just an Illusion: discokraker uit 1982

Het eerste nummer op de B-zijde vormt de vergeten parel van deze editie: Just an Illusion. Deze discokraker behaalde in 1982 de achtste plek in de Nederlandse top-40 en wist alleen in het debuutjaar van de Top-2000 een felbegeerd plekje in de lijst der lijsten te bemachtigen. Aangezien dit alweer meer dan twintig jaar geleden is, kunnen we gerust spreken van een vergeten parel.

Imagination - Leee John
Imagination

Warme gezang van Leee John

De plaat komt in deze ‘long version’ heerlijk traag op gang. Het progressieve basloopje en de iconische claps zouden niet misstaan op een willekeurige techno-afterparty. Maar waar Donna Summer’s ‘I Feel Love’ tot treurens toe wordt gesampled door populaire party-DJ’s, is zelfs in de krochten van YouTube geen fatsoenlijke remix van deze parel te vinden. Een gemiste kans. Na ongeveer een minuut stroomt het warme gezang van frontman Leee John binnen. Hij windt er geen doekjes om: gedachtepatronen zijn slechts tijdelijke illusies die je gemakkelijk om kunt vormen. Ofwel, met genoeg geduld en voorstellingsvermogen valt alles uiteindelijk op zijn plek. Een positieve boodschap die we in de huidige samenleving wel zouden kunnen gebruiken.

Reden te meer deze plaat van Imagination een nieuw leven in te blazen! Zelf heeft de groep daar in 2010 al een halfslachtige poging voor gedaan. Maar de hoop dat dat een nieuw opgenomen versie van deze parel de hitlijsten zou bestormen bleek helaas niets meer dan… just an illusion.

Tekst: Kian Danaie

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws