I Heard It Through The Grapevine van Marvine Gaye | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in I Heard It Through The Grapevine van Marvine Gaye. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

“I Heard It Through The Grapevine” van Mr. Motown himself: Marvin Gaye. Gaye zingt over dat hij zich bedrogen voelt, zijn lief heeft hem namelijk bedrogen. Hoe hij daar achter is gekomen? “He heard it through the grapevine”, wat betekent dit en waar komt dit vandaan?

Twee jaar voordat het nummer uit kwam liep Motown zanger Barret Strong door de straten van Chicago, hij hoorde daar de mensen telkens de uitdrukking “I heard it through the grapevine” gebruiken. Dat vond hij zo goed klinken dat hij meteen met die zin aan de slag wilde, hij liep naar huis en is gaan schrijven.

Maar waar komt het vandaan?!

De uitdrukking dateert uit de Amerikaanse burgeroorlog (1861 tot 1865). Tijdens deze bloedige oorlog hadden de slaven een eigen manier van het verspreiden en vertellen van nieuwsberichten en de laatste roddels: the human grapevine. Deze manier van communiceren ging als volgt: een slaaf werd naar het postkantoor gestuurd om de post op te halen.

Deze persoon bleef dan wat rond het postkantoor hangen en probeerde zo gesprekken op te vangen van de blanke mannen die rond het postkantoor samenkwamen om nieuws over de oorlog of andere hoogtepunten met elkaar te bespreken.

Nadat de slaaf belangrijke informatie had opgevangen ging hij weer terug naar de plantage van zijn eigenaar, maar onderweg naar ‘the big house’ van de plantagehouder kwam hij langs de plantages. Terwijl hij langs de plantages liep speelde hij stiekem de andere slaven het nieuws door, dit verspreidde als een lopend vuurtje door de plantage.

De ene vertelde het aan de ander, tussen de wijntakken (grapevines) door en zo wisten de slaven vaak al eerder wie een veldslag had gewonnen dan de blanke plantagehouders.

Marvin Gaye zingt dus dat hij via via heeft gehoord dat hij bedrogen is. Hedendaags is deze vorm van informatie verkrijgen natuurlijk haast niet meer denkbaar, het zou nu beter “I heard it through Instagram” kunnen zijn. Al met al is het een heerlijk nummer, mét historische waarde!

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer