House of the rising sun - The Animals

‘The House of the Rising Sun’ – The Animals | Hitjescollege

Mysterieus, adembenemend en een tikkeltje duister: The House of the Rising Sun. Hoewel de bekendste versie op naam staat van The Animals, dateert de eerste uitgave van het nummer al uit 1925. Het is vele malen gecovered, door onder anderen Muse, Dolly Parton en Bob Dylan.
Tekst: Boyd Bas en Jelle Leeuw van @hitjescollege
Het nummer is door veel stemmen gezongen, maar de definitie van deze Amerikaanse klassieker blijft nog altijd een raadsel. Over The House of the Rising Sun wordt vaak gedacht dat het een bordeel is. De zanger vertelt namelijk dat hij zijn leven heeft vergooid in dit huis. De term ‘rising sun’ werd vroeger veel gebruikt als verwijzing naar bordelen en andere erotische locaties. Vermoedelijk omdat deze dames (en heren) de hele nacht door moesten werken en dus de zon weer zagen opkomen.

3x theorieën over The House of the Rising Sun

Er gaan nog meer theorieën rond over de echte definitie. Zo zijn er drie concrete locaties met historisch bewijs aan te wijzen.
  • Een klein hotel in New Orleans genaamd Rising Sun. Dit hotel brandde af in 1822, maar archeologen vonden opvallend veel sporen van make-up en andere cosmetica op locatie. Men vermoed dus dat er prostitutie werd bedreven in dit hotelletje. Dat zou de link leggen tussen The House of the Rising Sun en de bordeel-theorie.
  • Aan de Esplanade Avenue in uiteraard New Orleans stond van 1862 tot 1874 een bordeel. De madam van dit bordeel droeg de schitterende naam Marianne LeSoleil Levant. Dat beteken in het Nederlands ‘Marianne de Opkomende Zon’. ‘Het huis van de opkomende zon’ dus.
  • De derde en laatste theorie is dat het nummer niet een mannelijke, maar een vrouwelijke verteller heeft. In New Orleans stond namelijk in de negentiende eeuw een vrouwengevangenis. Deze gevangenis had op de gevel een groot rond raam waar ‘s ochtends zonlicht doorheen kwam. Dit raam werd door de gevangenen daarom ‘the rising sun’ genoemd. Deze theorie wordt ondersteund doordat er een ‘ball and chain’ in het nummer wordt benoemd, terwijl er nergens in de tekst iets concreet wordt gezegd dat naar een bordeel verwijst.

Raadsel van The Animals

Hoewel het misschien voor altijd een raadsel blijft of The House of the Rising Sun nou een bordeel, een gevangenis of misschien wel iets totaal anders was, weten we één ding zeker. Het is een geweldig nummer. Met de bijzondere stem van Eric Burdon, de iconische riff van de deze week overleden Hilton Valentine en de onheilspellende orgelklanken van Alan Price blijft The House of the Rising Sun nog jaren lang muziekliefhebbers over de hele wereld doen twijfelen over de betekenis van het nummer.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws