The Beatles

Hoe Paul McCartney het einde van The Beatles definitief maakte

Een velletje papier, een paar vragen erop en niet al te uitgebreide antwoorden. Het was voor de pers genoeg om groots uit te pakken met de titel “McCartney Breaks Off With The Beatles”. Op 10 april 1970 kon de wereld lezen dat het klaar was met The Beatles. Over, uit. De ‘Fab Four’ van elkaar gescheiden. De fans ontroostbaar maar de situatie bleek vooral onhoudbaar. Het einde kwam niet uit de lucht vallen, maar zorgde toch voor een grote schok bij de fans en de muziekwereld. Hoe kwam Paul McCartney tot het schrijven en versturen van dit persbericht?

On this day – 9 april 1970: The Beatles break-up

Het was 9 april 1970 toen McCartney het persbericht verstuurde naar de internationale muziekpers. Een aankondiging van zijn eerste soloalbum wordt vergezeld door het bewuste zelf-interview. Het album kreeg de toepasselijke naam ‘McCartney’ en bevatte naar eigen zeggen de thema’s ‘home, family, love’. Het bewuste interview bestond uit vragen als: Is dit album een rustpauze van The Beatles of het begin van een solocarrière? Is de breuk met The Beatles tijdelijk of permanent? En verwacht je dat er weer een tijd komt dat Lennon-McCartney een actief songwriters duo wordt?

Rustpauze of start van solocarrière van The Beatles?

De antwoorden waren kort maar toch verschillend te interpreteren. Op de vraag of de breuk permanent zou zijn antwoordde McCartney kort: “Ik weet het niet echt”. Of het een rustpauze van The Beatles was of een start van een solocarrière was hij helemaal vaag en liet hij in het midden: “De tijd zal het leren. Een soloalbum betekent dat dit het begin van een solocarrière is… en als je niet klaar bent met The Beatles, is het gewoon een rustpauze. Dus het is allebei.”

Over het songwriterschap tussen Lennon en McCartney is hij wel heel duidelijk en beantwoordt hij met een kort maar krachtige “Nee”.

De pers trekt zijn conclusies en gaan maar al te graag aan de haal met de antwoorden uit het persbericht. De krantenkoppen leiden de breuk van The Beatles in.

Let It Be: maand na de breuk

The Beatles leeft op dat moment al een paar jaar op gespannen voet. Toch kwam de breuk erg onverwacht voor de fans. Er werd immers toch gewerkt aan een nieuw album? Let It Be zou inderdaad een maand na de breuk verschijnen, maar het album lag al langere tijd klaar en werd door producer Phil Spector opgepoetst. Een voorname reden die naar voren komt voor het slechtere humeur binnen de band zou het aanstellen van de nieuwe manager Allen Klein zijn. Hij werd de opvolger van de in 1967 plots overleden Brian Epstein. McCartney was hier geen voorstander van en zou liever Lee Eastman (vader van zijn vrouw Linda) als manager hebben gezien.

Handgemeen John Lennon en George Harrison?

Was het ook niet de aanwezigheid van Lennons vrouw Yoko Ono? Of het handgemeen tussen John Lennon en George Harrison? The Beatles’ McCartney was er in 2012 duidelijk over: “Yoko was absoluut niet degene die de breuk veroorzaakte. Dat waren we zelf.” Het waren vooral opeenstapelingen. De roem, de druk van het produceren en vier sterke persoonlijkheden zorgden voor de climax eind jaren zestig. Ruzies en irritaties zoals dat in elke hechte familie gaat. Jonge popidolen die waarschijnlijk vooral behoefte hadden aan rust, al leek de situatie zoals gezegd onhoudbaar. Voor Paul McCartney tijd om zich op 9 april 1970 te laten verleiden tot het schrijven en versturen van dat bewuste persbericht.

Tekst: Stijn Baarendse

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws