Hoe is het toch met: Cheap Trick!

Nieuws

Bij Cheap Trick denkt je al snel aan I Want You To Want Me en die ene geweldige liveplaat, At Budokan. Leuk, maar ook jammer. De band was immers meer dan dat. Een inspiratiebron voor bands als Nirvana, Smashing Pumpkins en Weezer. Backstage in Manchester blijken de ambities nog steeds torenhoog.

TEKST: JEAN-PAUL HECK

In een potsierlijke blazer banjert gitarist Rick Nielsen de kleedkamer van de Manchester Arena binnen. Vanavond speelt hij in het voorprogramma van Def Leppard. Eigenlijk is dat een beetje raar. Def Leppard-gitarist Phil Collen had een half uur ervoor nog gezegd dat hij en zijn bandleden opgroeiden met de legendarische liveplaat van Cheap Trick met de titel At Budokan. Dat was 1978. De band uit Rockford, Illinois was het snoepje van dat jaar. De band scoorde overal met de liveversie van dat schattige liedje I Want You To Want Me. U kent het wel, dat nummer met al die gillende Japanse fans. Daarna volgde de hit Surrender.

De band wist die topvorm een poosje vast te houden. Het album Dream Police (’79) mocht er zijn en voor All Shook Up (‘80) wist de groep zelfs Beatles-producer George Martin te strikken. Het kon niet op, maar de plaatverkoop liep langzaam terug. Ondanks het inhuren van cracks als Todd Rundgren en Queen-producer Roy Thomas Baker stond de
toekomst van Cheap Trick op het spel. Pas na een commerciële injectie van hun platenlabel, scoorde de band in 1988 weer een hit met de aanstekerballade The Flame.

Na een warrige periode, herpakte de groep zich in 1997 wederom met het album Cheap Trick. Eindelijk kreeg het viertal vorig jaar de terechte beloning: de band werd opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame. Onderweg verloren ze wel de illustere drummer Bun. E Carlos, maar verder is de oerbezetting met Nielsen, zanger Robin Zander en bassist Tom Petersson nog volledig intact. Nielsen, 70 alweer, schreef in zijn lange loopbaan een aantal prachtige nummers. Toch werden die maar al te vaak ondergesneeuwd
door zijn grappen en grollen. Hier in Manchester is het niet anders. Nog voordat er één vraag is gesteld, passeert de volledige foto-opslag uit z’n telefoon. Rick met Brian May, Rick met Je Lynne, Rick met Paul McCartney, Rick met Steven Tyler… Niet zo gek, want voor velen is Nielsen een cultheld. Dan komt Zander lachend binnen. “Is hij weer aan het stoefen?” Nielsen riposteert meteen. “Ga jij nu maar je blonde haartjes kammen, sweety!”

Benieuwd naar de rest van het interview met Cheap Trick? Het hele interview lees je natuurlijk in het nieuwe Soundz Magazine!