Elvis Presley Heartbreak Hotel

Heartbreak Hotel van Elvis Presley | Hitjescollege

10 januari 1956. De jonge Elvis Presley neemt zijn eerste nummers op voor RCA Recordings, een groot platenlabel destijds. Een van de eerste nummers die werden opgenomen? Heartbreak Hotel. Benieuwd naar het verhaal achter dit liedje? Lees het in deze nieuwe ‘muziekles’ van Hitjescollege. 
Tekst: Boyd Bas en Jelle Leeuw van @hitjescollege
Het opnemen van Heartbreak Hotel ging niet zonder slag of stoot, want de producer van RCA, Steve Sholes, merkte op dat Elvis’ stem en gitaarspel niet altijd werden opgepikt door de microfoon. Elvis verklaarde waardoor dit kwam: “I have to jump around to sing it right.” Elvis kon niet níét bewegen en dansen op dit nummer. De producer regelde dat de gehele studio opnieuw werd voorzien van microfoons en geluidsapparatuur, zodat Elvis zijn gang kon gaan en het beste uit de single kon halen.

Echo-sound in Heartbreak Hotel van Elvis Presley

Wat direct opvalt in Heartbreak Hotel is de unieke echo-sound. Dit komt doordat Elvis tijdens het opnemen voorstelde om in de gang van de opnamestudio te staan, omdat daar een echo zat. Vindingrijk van The King… Heartbreak Hotel resulteerde in Elvis’ eerste nummer één pop record en werd meer dan een miljoen keer verkocht!

Labels afknippen en zelfmoord

De inspiratie voor het nummer kwam van een nieuwsbericht dat de schrijvers tegenkwamen in de krant. Het nieuwsbericht vermeldde dat een man al zijn persoonlijke documenten had vernietigd, de labels van zijn kleren had afgeknipt en zelfmoord had gepleegd. Ze dachten: iedereen heeft wel iemand die om je geeft en als jij sterft is hun hart gebroken. Zo kwamen zij op het Heartbreak Hotel, een plek waar mensen verdrietig kunnen zijn, at the end of lonely street. Wij denken dat dit ‘Heartbreak Hotel’ overvol zat en nog altijd vol zit sinds Elvis zelf kwam te overlijden.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws