Get A Grip - Aerosmith

Get A Grip: Aerosmith albumrelease | On this day

Drieëntwintig jaar na het ontstaan van de band uit Boston, brengt Aerosmith op 20 april 1993 het nieuwe album ‘Get A Grip’ uit. De band had na de terugkeer van gitaristen Joe Perry en Brad Whitford directe voltreffers gehad met het nummer ‘Walk This Way’ (dit keer in samenwerking met Run D.M.C.) en de albums Permanent Vacation en Pump. Het zorgde ervoor dat Aerosmith de tand des tijds doorstond. Grunge en Britpop kwamen op, maar rockband Aerosmith bleef zichzelf vernieuwen. Tot groot genoegen van de fans. ‘Get A Grip’ werd wereldwijd het best verkochte album voor ze.

On this day – 20 april 1993: met ‘Get A Grip’ bleef Aerosmith zichzelf overtreffen.

Bands als Nirvana, Soundgarden en Pearl Jam werden steeds populairder als de band start met het werken aan Get A Grip. Jarenlang was het duo Perry/Tyler verantwoordelijk voor het schrijven van de meeste songs. Voor dit album kregen ze ditmaal een beetje hulp van niet de minste namen. Onder anderen Desmond Child, Jim Vallance en Mark Hudson hielpen de mannen met het schrijfwerk. Terwijl Lenny Kravitz te horen is op het nummer ‘Line Up’ en Don Henley (Eagles) de achtergrondzang voor zijn rekening nam op ‘Amazing’.

Gigantische hits worden klassiekers

Het album bevat gigantische hits, die tegenwoordig bekend staan als Aerosmith klassiekers. ‘Livin On The Edge’ was de eerste single, gevolgd door ‘Eat The Rich’, ‘Cryin’’ en ‘Amazing’. Geen van allen bereikten de nummer één positie, maar alleen daar naar kijken zou het succes te kort doen. De verkopen wereldwijd waren indrukwekkend en band vestigden zich in het rijtje grote namen. Het succes uit de jaren zeventig en tachtig bleek nog niet te eindigen.

Aerosmith in jaren negentig

De manier waarop Aerosmith zich aanpaste aan de tijdsgeest van de jaren negentig heeft er daarnaast ook voor gezorgd dat het album voor velen herinnerd zal blijven. In de tijd dat MTV dé zender was voor de beste en bekendste muziek, werden videoclips wellicht net zo belangrijk als het nummer zelf. Aerosmith wist dit slim aan te pakken door drie opeenvolgende videoclips in de vorm van korte films te produceren. De video’s werden met regelmaat gedraaid op de populaire tv-zender, wat de verkoop van de singles en het album ten goede kwam.

‘Rockballads’ op ‘Get A Grip’

Waar de sound in de jaren zeventig wat meer richting blues ging, kenmerkt ‘Get A Grip’ zich veel meer door de ‘rockballads’ op het album zoals ‘Cryin’’, ‘Crazy’ en ‘Amazing’. Onvervalste instant klassiekers die het vooral goed doen in stadions. En die stadions werden gevuld, vele tours bleven volgen en nog steeds staan de heren op de planken tijdens de grootste festivals of in de grootste stadions over heel de wereld. Aerosmith hield zich staande tussen allerlei nieuwe, populaire stromingen en wist het succes zelfs te verbeteren. Een aantal jaren later belandde de band uit Boston dan ook terecht in de Rock & Roll Hall of Fame. Wat voor iedere muziekliefhebber zeker geen verrassing zal zijn.

Tekst: Stijn Baarendse

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws