George Harrison

George Harrison: Got My Mind Set On You | Hitjescollege

Vandaag een op-en-top feelgood nummer, de laatste #1 hit van Beatle George Harrison: ‘Got My Mind Set On You’ van het album ‘Cloud Nine’. Uitgebracht onder zijn eigen label ‘Dark Horse Records’ in november 1987. Benieuwd naar deze muziekles? Lees verder!

Tekst: @hitjescollege

Het is wel zijn #1 hit, maar niet zijn origineel. Dat kwam namelijk al uit in 1962 van de hand van songwriter Rudy Clark en artiest James Ray. Ray had met zijn songwriter Clark al een hit gescoord met “If You’ve Gotta Make A Fool Of Somebody” en hoopte op een dergelijk succes met “I’ve Got My Mind Set On You”. 25 Jaar nadat Ray en Clark het uitgebracht hadden, werd het dat dus alsnog.

George Harrison: eerste reis in VS

George Harrison hoorde het nummer voor het eerst tijdens zijn eerste reis in de Verenigde Staten in september 1963, ongeveer 5 maanden voor hun legendarische optreden bij The Ed Sullivan Show. Anders dan de andere Beatles was Harrison dus al eerder in de VS geweest. Naar eigen zeggen keek hij wat rond in New York en St. Louis, om vervolgens zijn zus Louise op te zoeken op het platteland van Illinois. Gedurende de trip scharrelde hij wat rond in platenzaken, en nam hij her en der het een en ander mee. Zo dus ook de LP van James Ray die “I’ve Got My Mind Set On You” bevatte. Een vreselijk slechte LP verklaarde Harrison later, maar dat ene nummer was hij nooit vergeten.

Coverversie voor Beatles

In zijn tijd bij de Beatles dacht hij erover om het nummer er als coverversie van de Beatles door te drukken, maar McCartney en Lennon toverden keer na keer nieuwe, eigen nummers, zodoende kwam Harrison er niet tussen. Solo dus wel, en hij pakte in de VS een nieuwe #1 hit. Zijn vorige #1 hit in de VS dateerde uit 1973, en dat was “Give Me Love (Give Me Peace On Earth)”. Harrison pakte daarmee het record voor langste tijd tussen twee #1 hits van dezelfde artiest. Een record dat hem door “Kokomo” van The Beach Boys werd afgepakt. Wel stond “Got My Mind Set On You” op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten op het moment dat de Beatles zouden toetreden tot de Rock and Roll Hall of Fame. As one of the few, as one of a kind…

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws