Gary Moore: How blue can you get | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: How blue can you get van Gary Moore. 

In 2010, een jaar voor zijn dood sprak ik Gary Moore in Londen. Hij was een beetje in twijfel of hij zijn bluespad voort moest zetten. Hij had toch wel weer warme gevoelens voor de hardrock gekregen die hij eerder met bands zoals Thin Lizzy, G-Force, Skid Row en zijn eerste sologroep had gespeeld. Maar hij wist ook dat blues altijd zijn beste vriend was.

Still Got The Blues

Nadat hij in 1989 met After The War zijn laatste rockplaat had uitgebracht, verscheen een jaar later het legendarische Still Got The Blues. Het werd zijn best verkopende soloplaat en de wispelturige Moore werd er een wereldster mee. Erg terecht want weinig gitaristen wisten op zo’n indrukwekkende manier sound, snelheid, techniek en gevoel te koppelen aan goede songs die hij zelf ook nog eens zong. In Nederland verkocht hij van Still Got The Blues meer dan 100 duizend stuks. In de jaren daarna bleef hij zijn blue loopbaan trouw. Het leverde een aantal prachtige platen zoals After Hours (1992), Blues for Greeny (1995) en Close As You Get (2007) op. Voor deze plaat dook men in de archieven van de gitarist en het resultaat is verbluffend.

Een rauwe verrassing

How Blue Can You Get is een heerlijke en eerlijke rauwe verzameling songs waarop nog eens te horen valt wat een uitmuntende gitarist deze Moore was. Pak de opening van de ballade In My Dreams er maar eens bij. Die sound, het gevoel, zo raak en zo herkenbaar. Het is ook nog eens een song die hij zelf schreef en nooit eerder verscheen. Vanaf de klassieke opener I’m Tore Down, een nummer van Freddie King, is het een feest der blues herkenning. Ook het eveneens altijd bewaard gebleven zoemende Looking At Your Picture is een waar pareltje. Love Can Make A Fool Of You verscheen eerder maar de versie op How Blue Can You Get is volledig anders. Vanuit gitaarperspectief gezien zijn Done Something Wrong van Elmore James en het meer dan zeven minuten klokkende How Blue Can You Get van BB King de prijsnummers. Dit alles maakt van dit album een regelrechte sensatie die de fans danig zal verrassen.

Winnen!

Benieuwd naar de plaat? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een exemplaar van How Blue can you get van Gary Moore.

Tekst: Jean-Paul Heck

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws