Bijna 50 jaar lang toerde Chris Simpson alleen en met zijn Engelse folk-formatie Magna Carta door de wereld. Maar voor geestelijk vader en muzikaal leider Chris Simpson is het nu welletjes. ,,Het kost mij steeds meer energie om zo’n tournee op te zetten. Daarnaast ben ik de laatste jaren druk bezig met het schrijven van boeken. Dat is een grote passie van mij.” De komende maand speelt Simpson met een groep fantastische muzikanten de topstukken uit zijn oeuvre in een aantal geselecteerde Nederlandse theaters.

Simpson en zijn vrouw Linda Simpson hebben jarenlang Magna Carta smoel gegeven. Maar sinds een aantal jaren leeft het duo gescheiden. De grote, sympathieke Engelsman steekt niet onder stoelen of banken dat het stoppen van Magna Carta deels met deze scheiding te maken heeft. ,,Het was indertijd de hoogste tijd dat we ons eigen moesten kiezen. We zaten beiden nog vol met ideeën en die moesten we afzonderlijk van elkaar ontplooien. Ik ben daarna gewoon doorgegaan met toeren en met het maken van muziek.” Dat leverde vorig jaar nog een hoogst opmerkelijk meesterwerkje op. ‘The Fields Of Eden’ is wellicht één van Simpson’s meest indrukwekkende albums. ,,Het kruipt dicht tegen het niveau van ‘Lord Of The Ages’ aan. Toch ons bekendste plaat. Ik ben erg trots op dit laatste album.” Sinds 1969 schreef Simpson bijna alle songs voor Magna Carta en verkocht in zijn lange carrière meer dan acht miljoen albums. De band die in 1969 werd opgericht, brak in 1971 door met de plaat ‘Seasons’. Een album dat werd opgenomen met ondermeer Elton John-gitarist Davey Johnstone en Yes-toetsenman Rick Wakeman. Beiden zullen per videoscherm meedoen aan het afscheidsoptreden in Carré. ,,Ze kunnen er beiden niet fysiek bij zijn maar ze hebben speciaal voor dit ene moment iets opgenomen. Daar ben ik erg blij mee”, aldus Simpson. Zijn karakteristieke manier van muziek maken heeft vooral veel navolging in Nederland gekregen. ,,Nederlanders snappen mijn muziek en mijn teksten. Het contact met hen is dan ook echt en de vriendschappen zijn hecht.” Tijdens de komende theatertournee komt ‘Lord Of The Ages’, het succesalbum uit 1973, zeker aan bod. ,,Maar zoals ik al zei pakken wij songs uit mijn gehele oeuvre. Ik heb 47 jaar lang onafgebroken getoerd en iemand had onlangs uitgevogeld dat ik in die periode 78 landen heb bezocht. 78! Dat is toch ongelooflijk. In die periode heb ik in de mooiste theaters ter wereld gestaan. Van de Royal Albert Hall tot het geweldige Carré in Amsterdam. Ik heb echt een fantastische groep muzikanten die meekomen naar Nederland dus het zal een geweldig feestje worden.”

Chris Simpson met Magna Carta zijn met Fields of Eden Tour te zien en te horen. 24 nov:Austerlitz - Beauforthuis  25 Nov: Apeldoorn - Gigant  26 Nov: Zevenaar - Muziekcafé De Lantaern 27 Nov: Uden - Kruisherenkapel 1 Dec: Zaandam - Roots aan de Zaan @ Fluxus / De Verkadezaal  2Dec: Amen - Cultureel Café De Amer 3 Dec: Heerlen - Parkstad Limburg Theaters 4 Dec: The Pand – Gorichem.