Fleetwood Mac: eerste headliner jubileumeditie van Pinkpop

FleetwoodMacPinkpop kan de eerste naam voor de 50ste editie bekend maken. FLEETWOOD MAC, een van de meest invloedrijke rockgroepen allertijden, komt in 2019 naar Landgraaf. Met de bevestiging van FLEETWOOD MAC heeft de jubileumeditie van het festival meteen een van de drie dagafsluiters te pakken. Pinkpop 2019 vindt weer traditiegetrouw plaats met Pinksteren op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni op het festivalterrein Megaland in Landgraaf. De kaartverkoop van Pinkpop start op zaterdag 16 maart 2019 via www.ticketmaster.nl en de bekende Ticketmaster verkoopadressen.

Fleetwood Mac is, in de vernieuwde bezetting bestaande uit Mick Fleetwood, John McVie, Stevie Nicks en Christine McVie samen met nieuwkomers Mike Campbell en Neil Finn, de spreekwoordelijke eerste kers op de verjaardagstaart van de jubileumeditie van Pinkpop. In 2019 viert het festival haar 50ste editie en dan is een band als Fleetwood Mac een graag geziene gast op je verjaardag.

“Fleetwood Mac has always been about an amazing collection of songs that are performed with a unique blend of talents. We jammed with Mike and Neil and the chemistry really worked and let the band realize that this is the right combination to go forward with in Fleetwood Mac style. We know we have something new, yet it’s got the unmistakable Mac sound” aldus Mick Fleetwood. “We are thrilled to welcome the musical talents of the caliber of Mike Campbell and Neil Finn into the Mac family. With Mike and Neil, we’ll be performing all the hits that the fans love, plus we’ll be surprising our audiences with some tracks from our historic catalogue of songs” zegt de band collectief.

Fleetwood Mac werd in 1967 door Peter Green opgericht en is vernoemd naar bandleden Mick Fleetwood en John McVie. Nadat Green in 1969 de band verliet bleven Fleetwood en McVie als originele leden over. Daarna heeft de band diverse bezettingswisselingen gehad, de meest belangrijke wijzigingen waren de komst van Christine McVie (1970) en Stevie Nicks en Lindsey Buckingham (1974). Drie jaar na de komst van Nicks en Buckingham brak de band met het album ‘Rumours’ door. In het meer dan 50-jarige bestaan van de band verkocht Fleetwood Mac wereldwijd meer dan 100 miljoen albums en werd de Grammy Award winnende band in 1998 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Fleetwood Mac stond in 1971 op de tweede editie van Pinkpop, toen nog in Geleen.
 

50ste EDITIE VAN PINKPOP
8, 9 en 10 JUNI 2019

De 50ste editie van Pinkpop vindt plaats op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni 2019 op het festivalterrein van Megaland in Landgraaf. De traditionele perspresentatie met bekendmaking van het programma vindt plaats op woensdag 13 maart 2019 in poptempel Paradiso te Amsterdam. De start van de kaartverkoop staat gepland op zaterdag 16 maart 2019. Let op: vóór de officiële start van de kaartverkoop worden al kaarten aangeboden, maar koop deze niet, dit zijn geen officiële kaarten!

Sinds 1990 staat Pinkpop in het Groot Guinness Book Of Records als het oudste onafgebroken georganiseerde popfestival. De eerste editie vond plaats op 18 mei 1970 in Geleen, waar Pinkpop zeventien keer plaats vond. In 1987 werd eenmalig uitgeweken naar Baarlo. Vanaf 1988 wordt Pinkpop gehouden op evenemententerrein Megaland in de gemeente Landgraaf en vindt daar dit jaar voor de 32e keer plaats.  Voor meer informatie: www.pinkpop.nl.

Christof van der Ven : Brabander met een Ierse geest

rsz christof van der ven photo ray uscata lr 2

Hij denkt en droomt al een tijdje in het Engels. Toch komt de momenteel vanuit Londen opererende singer-songwriter Christof van der Ven oorspronkelijk uit het Brabantse Handel.

tekst: Willem Jongeneelen

Het leven is goed in het Brabantse Land’, zo luidt een provinciale klassieker. Van der Ven (32) beaamt dat. ,,Handel was fijn, lekker rustig en ik genoot er heel normale Brabantse opvoeding. En de muziek werd me met de paplepel ingegoten, omdat ‘ons paps en ons mams’ elpees van Bob Dylan en Leonard Cohen draaiden.” Christof ontving op zijn achtste zijn eerste gitaar, ging op zijn twaalfde zingen en kwam op zijn zestiende in de Eindhovense band Autumn Sun terecht. Het was vrij snel duidelijk dat zijn toekomst in de muziek zou liggen. ,,Een solocarrière vanuit Handel, dat leek me niet handig. Ik keek verder, zocht het avontuur en vertrok naar het land waar veel van mijn favorieten vandaan kwamen, zoals Glen Hansard van The Frames, Conor O’Brien van Villagers.”   

Christof vertrok op de bonnefooi naar Galway. ,,Beter worden, naar het voorbeeld van de betere moderne singer-songwriters. Optreden op straten en in pubs. Mijn Engels verbeteren, de solocarrière uitbouwen, mensen leren kennen die me verder konden helpen. Ierland heeft perfect gewerkt. Toen de tijd er rijp voor was verhuisde ik naar Londen, omdat daar de industrie, labels en managers gevestigd waren.” Zijn in april 2018 verschenen debuut Empty Handed bevat tien verhalen in tien liedjes, geschreven in de laatste vijf jaar voorafgaand aan dat album. ,,Tien verschillende hoofdstukken uit mijn leven. Er zit veel verandering in, maar is ook veel gebeurd. Ze reflecteren waar ik stond toen ik ze schreef. Ook mijn schrijfstijl veranderde gedurende die jaren.”

Zijn wortels is Christof nog niet helemaal verloren. Als hij Nederlands praat hoor je nog iets van zijn Brabants accent terug. Ook passeren er regelmatig Engelse woorden, omdat hij zich de laatste jaren er op betrapt zelfs in het Engels te dromen en denken. Zijn Engels is feilloos, zijn teksten komen binnen. ,,Ik luisterde veel naar Damien Jurado, Damien Rice. Ik wil met mijn eigen liedjes bereiken wat hun songs met mij doen. Ik kan moeilijk beoordelen of ik mensen op dezelfde manier raak. In Engeland vinden ze me Iers klinken, in Ierland Engels. Ik denk niet dat er nog veel Brabants in mijn muziek zit, ook niet in de teksten. Van karakter blijf ik een nuchtere Brabander, maar de emoties die ik bezing zijn universeel. Ik heb de Ierse muziekcultuur onderzocht en veel van hun cultuur opgesnoven. Het mystieke aspect trok me aan, en dat zal vast ergens een stempeltje op het geluid gedrukt hebben.”

Na een aantal mooie tournees als support-act voor The Boxer Rebellion en Bear’s Den werd hij door die laatste band als vast bandlid gevraagd. ,,Ik heb even getwijfeld. Het leek me beter mijn extra geld in die band te verdienen dan met 48 per week in de hete Londense keuken erbij te klussen als kok. Er was een goede match met de heren en ik kon muzikaal en vocaal iets toevoegen. Bovendien is het goed voor mijn eigen carrière als fans van die band het als een aanbeveling zien om ook mijn muziek te gaan checken.”  

Releases:

Empty Handed - april 2018

EP Empty Handed Live - september 2018

De Live EP is opgenomen in de Copper Brown Studios in Londen. Christof van der Ven (zang/gitaar) toert met de daarop actieve band bestaande uit Tommy Heat (piano/bas, uit Matthew & The Atlas), Tommy Sheen (gitaar/synths, uit band Alex Farges) en Jools Owen (drums, uit Bear’s Den) door Nederland.

De data:

24 okt – Luxor Live Arnhem (support door Bennie Curnow)
25 okt – DDW Music festival Eindhoven
26 okt – Simplon Groningen (support door Bennie Curnow)
27 okt – Bibelot Dordrecht (support door Benjamin de Raad)
28 okt – Nieuwe Nor Heerlen (support door Bennie Curnow)
29 okt – Sugarfactory Amsterdam (support door Bennie Curnow)
30 okt – TivoliVredenburg Utrecht (support door Bennie Curnow)
31 okt – Paard Den Haag (support door Bennie Curnow)

Glamrockers The Sweet in de Boerderij

Glamrockers The Sweet komen weer naar Nederland. Exact vijftig jaar nadat met de voorloper Sweetshop de basis werd gelegd voor de grote successen van de jaren zeventig, komt de band op 6 oktober naar de Boerderij in Zoetermeer. Gitarist Andy Scott, enig origineel bandlid in de huidige line-up, heeft er zin in. Met zijn 69 jaar voelt hij zich beter dan ooit, vertelt hij exclusief aan Soundz.

 

Logo The Sweet

 

"Ik ben een gezegend mens. Vanaf mijn zeventiende heb ik mogen doen wat ik het allerliefste doe: muziek maken. Nog altijd ga ik iedere avond met plezier het podium op."

Daar komt bij dat Scott ernstig ziek is geweest. In 2009 werd bij hem voor de eerste keer prostaatkanker geconstateerd. In 2017 werden weer sporen van de ziekte ontdekt. Maar nu is de gitarist 'schoon'. De artsen die hem behandeld hebben noemt hij 'Gods'.

"Ik ben weer gezond, voel me fit. Met dank aan die fantastische mensen in het ziekenhuis. Zolang ik kan ga ik door. Onze agenda is tot volgend jaar zomer al weer gevuld."

Live speelt The Sweet uiteraard de oude hits, afgewisseld met de meer heavy albumtracks van vooral Sweet Fanny Adams en Desolation Boulevard. De band neemt zo nu en dan nieuwe songs op, twee daarvan staan op de verzamelaar Action! The Ultimate Story uit 2015. Maar Andy Scott beseft dat het publiek niet of nauwelijks op nieuw materiaal zit te wachten, zeker niet live.

"Dat is het lot van oude bands, zelfs voor grootheden als de Stones. Mensen kijken niet meer uit naar nieuw materiaal, de radio draait het niet meer. Tijdens de gigs willen onze fans de oude hits horen. De muziek van hun jeugd. Ik speel ze met plezier."

Voorkeuren?

"Love Is Like Oxygen is nog altijd één van mijn favorieten, Maar als ik de reactie van het publiek zie op Fox On The Run of Ballroom Blitz, dan blijf ik dat ook nog steeds geweldig vinden."

The Sweet: 6 oktober, Boerderij Zoetermeer. Support act: Mooie Meneren.

Duurzame songs: de groene playlist van Soundz en GlansGarant

De GlansGarant-schilders die jaarlijks jouw woning onder handen nemen, zijn niet de enige vaklui die waarde hechten aan een groen en duurzaam milieu. Ook in de popmuziek zijn er veel muzikanten met een zwak voor de natuur. Bij de onderhoudsbeurten van GlansGarant draait alles om vijf kernwaarden: Kleur, Garantie, Huis, Verf en uiteraard Duurzaamheid. Die laatste is meteen het thema van de volgende playlist in de serie

Louis Armstrong: What A Wonderful World (1967)

louis armstrong

“I see trees of green, red roses too.” De Amerika jazztrompetist en –zanger zingt in geuren en kleuren over de schoonheid van de wereld. Jaren en talloze covers van allerhande artiesten later werd zijn muzikale creatie een lijflied voor veel natuurorganisaties. Ondanks al die bewerkingen, gaat er niets boven het origineel!

The Beatles: Mother Nature’s Son (1968)

beatles glansgarant

Een van Paul McCartney’s mooiste creaties voor het titelloze White Album. Hij schreef het akoestische folknummer toen de groep op retraite in India was voor muzikale en spirituele inspiratie. Later hebben veel gerenommeerde muzikanten hun eigen versies opgenomen, onder wie Jack White.

Joni Mitchell: Big Yellow Taxi (1970)

They paved paradise and put up a parking lot.” Op de radio hoor je de cover van Counting Crows vaker dan het origineel van Mitchell, maar dit strijdlied tegen milieuvervuiling komt toch echt van haar. De Canadese singer-songwriter schreef het lied tijdens een vakantie op Hawaï, waar ze veel beton tussen het natuurschoon zag. 

Marvin Gaye: Mercy Mercy Me (The Ecology) (1971)

Marvin Gaye

De soullegende achter Let’s Get It On zong ook over het milieu. Dit lied is afkomstig van Marvin Gaye’s legendarische album What’s Going On en is van de eerste muzikale protesten tegen milieuvervuiling. Daarnaast is het ook een heel fijn lied om te draaien tijdens het schilderen.

Michael Jackson: Earth Song (1995)

The King of Pop mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. MJ schreef al eerder liedjes met een activistische insteek, maar geen van zijn protestsongs is zo krachtig en to the point als deze. De bijbehorende lange videoclip met beelden van ontbossing en oorlog maakte dan ook een hoop los bij het publiek. 

Ziggy Marley: Dragonfly (2003)

Hij is meer dan alleen de zoon van, want David Nesta 'Ziggy' Marley heeft zelf ook een aantal steengoede reggaesongs geschreven. Zo ook dit lied, van het gelijknamige soloalbum waar ook Red Hot Chili Peppers-leden Flea en John Frusciante aan hebben meegewerkt. Hun muzikale invloeden zijn zeker te horen op deze funky protestsong, waarin hij namens de gehele mensheid zijn excuses aanbiedt aan de natuur.  "I hope you'll survive with the environment going down the drain."

 

Doe mee & WIN! 

Welke van deze groene liedjes is jouw favoriet? Ga naar de winactie op onze Facebookpagina en win een overnachting voor 2 personen bij Fletcher hotels, aangeboden door GlansGarant. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met GlansGarant.

Dit is de Color-Playlist van Soundz en GlansGarant

Bij de onderhoudsbeurten van de schilders van GlansGarant draait alles om vijf kernwaarden: Verf , Garantie, Duurzaamheid, Huis en uiteraard Kleur. De kernwaarde kleur speelt, net als bij Glansgarant, in de muziek ook een belangrijke rol. Wij waren benieuwd aan welke liedjes jullie denken bij 'color', dus hebben we hier een fantastische winactie aan gekoppeld. Door een reactie achter te laten met jouw lied, maak je kans op een heerlijke overnachting voor twee personen bij Fletcher Hotels.

En reageren hebben jullie dan ook massaal gedaan. De leukste, origineelste en gekste reacties zijn samengevoegd tot de GlansGarant Color-Playlist.

De muzieksmaken lopen zeer uiteen binnen het online publiek, van Aerosmith tot UB40. Ondanks die variatie komen toch een paar songs vaker terug. Een daarvan is Cyndi Lauper’s hit True Colors. Maar liefst vijftien verschillende mensen hebben deze jaren 80 evergreen genoemd! Duidelijk een favoriet. De ballad hoort dan ook zeker thuis in de playlist. Ook Prince mag natuurlijk niet ontbreken: Purple Rain is voor velen de favoriete 'kleurplaat'.

Ook Nederlandstalige songs doen het goed onder de online volgers van Soundz. Rood van Marco Borsato is dan ook niet zo’n verrassing. We moesten wel even slikken toen we zagen dat meerdere mensen kozen voor Alle Kleuren van K3. Waarschijnlijk hebben veel ouders met jonge kinderen dat liedje vaak moeten aanhoren.

Tenslotte gaan we ook lekker de diepte in op de playlist. Wij van Soundz worden altijd blij van verborgen juweeltjes als Color My Love van het Italiaanse duo Fun Fun.

Je luistert de Color-Playlist via deze link.  

 

Je kunt nog tot volgende week meedoen met deze actie. De winnaar van de overnachting voor twee personen bij Fletcher Hotels wordt bekendgemaakt op de Facebookpagina van Soundz Magazine. Klik hier voor meer info over een onderhoudsplan van GlansGarant