Eric Clapton in de Ziggo Dome is een afstandelijk fenomeen

Als er een prijs zou bestaan voor het meest onpersoonlijke en afstandelijke concert van het jaar, dan gaat Eric Clapton daar ongetwijfeld mee aan de haal. In een uitverkocht Ziggo Dome liet de 77-jarige gitaarmeester zowel het publiek als de rest van de (muzikaal ijzersterke) band links liggen.

Tekst: Sebastiaan Quekel

Dat juist Clapton zich niet één keer richt tot het publiek en zelfs aan het einde niet even terugkomt om de fans te bedanken, is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Als een van de weinige artiesten liet ‘Slowhand’ zich gelden als een fanatieke tegenstander van de coronamaatregelen. ,,Ik ga niet optreden in zalen waar het publiek gediscrimineerd wordt”, zei hij onder meer.

Clapton leek daarmee op te staan als een soort hoeder van de evenementenindustrie in crisistijd. Iedereen is bij hem welkom en iedereen – of je nu wel of niet gevaccineerd bent – doet ertoe. Van deze genegenheid is bij het eerste van twee concerten in de Ziggo Dome alleen weinig te merken. De hele avond trekt Clapton een bedrukt gezicht en kijkt hij uitsluitend naar het plafond of zijn gitaar. Het lijkt wel alsof de fans (én zijn muzikanten!) voor hem niet lijken te bestaan. Ze moeten het doen met een instemmend knikje en een bijna uitgespuugd ‘thank you’.

Het helpt hierbij ook niet mee dat de aankleding van het concert vrij sober is. Het podium is ingericht als een slecht verlichte huiskamer met een paar IKEA-lampen en oude tafelkleden. Clapton en de muzikanten staan hier hutjemutje op elkaar en blijven anderhalf uur lang vastgekluisterd op hun plek. Boven de band lijkt een soort luxaflex te hangen waarop de fans via zwart-wit beelden precies kunnen volgen wat Clapton allemaal uitvreet op zijn snaren. Het resultaat is alleen behoorlijk saai, omdat het repetitieve camerawerk nogal te wensen overlaat.

Clapton is nooit een man van de grote gebaren geweest en dus hoefden de fans vooraf geen al te groot visueel spektakel te verwachten. Het gaat om de muziek, en gelukkig staat de kwaliteit daarvan buiten kijf. Clapton blijft heer en meester van de gitaar. Zijn solo’s zijn nooit zo bulderend hard als bij Joe Bonamassa, maar wel lieflijk, gevoelig, emotioneel en gewoon mooi. Clapton straalt in tegenstelling tot veel collega’s rust en controle uit, wat erg fijn is om naar te kijken. De manier waarop hij in het akoestische gedeelte (Layla, Tears in Heaven) al zittend op een stoel met zijn duimen over de snaren glijdt, is genieten en op en top Clapton.

Wie goed naar de band kijkt, ziet dat Clapton zich deze tour heeft laten omringen door muzikanten die niet zouden misstaan in de Champions League. Niet alleen werelddrummer Sonny Emory (Earth, Wind & Fire, Chic) grossieert in zijn drumkunsten, ook bij toetsenist Paul Carrack (bekend van vele hits) en bassist Nathan East (ontelbare samenwerkingen) druipt de kwaliteit ervan af. De liedjes, die allemaal minutenlang worden opgerekt, staan bol van duizelingwekkende solo’s waarbij de muzikanten soms in een soort strijd belanden. Bijzondere vermelding voor Doyle Bramhall, die als tweede gitarist niet onder deed voor de grote meneer.

Eric Clapton

Na de akoestische set, die helaas zo nu en dan werd verstoord door irritant geroezemoes op de vloer, volgde een fantastische uitvoering van de Cream-klassieker Badge, gevolgd door de met luid applaus ontvangen Robert Johnson-covers Cross Road Blues en Little Queen Of Spades. Absolute hoogtepunt bewaarde Clapton voor het laatst met een levendige uitvoering van J.J. Cale’s Cocaine, waarbij vooral de achtergrondzangeressen een flinke pluim verdienen.

Zo hinkt het debuutoptreden van Eric Clapton in de Ziggo Dome op twee gedachten. De bejaarde Brit is en blijft een fenomeen en kan op z’n vertrouwde Fender Stratocaster weinig fout doen, maar anderzijds ontbeert het in Amsterdam aan persoonlijkheid of enige waardering naar zijn band en zijn fans. Met een iets beter humeur had Clapton een onuitwisbare indruk kunnen achterlaten.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws