Omega - Epica

Epica: Omega | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Omega van Epica. 

De term ‘less is more’ gaat niet op voor Epica. Zeker de laatste albums van deze Nederlandse metal-trots walsten als een stoomtrein die nooit leek te stoppen over je heen. Ook Omega klokt maar liefst zeventig (!) minuten. Bij de voorgaande platen had ik soms moeite om er met goed gemoed doorheen te komen. Het was soms letterlijk een beetje te veel. Maar Omega laat die luistermoeheid geen seconde toe.

Omega: bombastisch en loepzuiver

Het is duidelijk dat Mark Jansen en consorten de focus op het schrijfgedeelte hebben gelegd. De nummers zijn compacter en met meer structuur. De productie is bombastisch, loepzuiver en alles overtreffend. Mozart zou er zich senang bij voelen. Wat Epica bijzonder goed doet op Omega, is het vasthouden van emoties. Daarbij is de stem van Simone Simons een belangrijk speerpunt. Haar ontwikkeling is bizar en op dit album weet ze messcherp en loepzuiver telkens weer de roos te raken. In een song als Rivers klinkt ze zoals we haar nooit eerder hoorden. Subtiel, haast meditatief.

Zwetende concertzaal met Epica

Omega staat vol met nu al classic Epica-songs. Als ik Freedom – The Wolves Within hoor, zie ik een hossende en zwetende concertzaal op mijn netvlies. En juist die vertaalslag van studio naar livesfeer werkt op Omega perfect.

Win: Omega van Epica

Ben je benieuwd naar het album? Dat snappen wij! Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de vijf exemplaren van Omega van Epica.

Tekst: Jean-Paul Heck

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws