Ed Sheeran weet in Johan Cruijff Arena te overtuigen

Wie gisteravond geen oordopjes mee had naar Ed Sheerans uitverkochte concert in de Johan Cruijff Arena, moet hier achteraf spijt van hebben gehad. Aan meezingende en -schreeuwende fans geen gebrek. De Engelse singer-songwriter zorgde voor een spetterende show met lichteffecten en spuitend vuur, waar de bijna zeventigduizend aanwezige fans meeschreeuwend van hebben genoten.

Tekst: Sophie Harmsen
Foto’s: Zakary Walters

Sheeran verschijnt aan het begin van zijn show van onder uit het podium met een T-shirt met AMSTERDAM erop, en geeft direct een shoutout aan iedereen die al eerder bij een optreden van hem is geweest. Sheeran is duidelijk dankbaar voor de grote Nederlandse support die hij vanaf het begin van zijn carrière, tien jaar geleden, in Nederland heeft ervaren. Ook toen hij nog alleen in kleine zalen speelde. Aan nieuwkomers geeft hij uitleg over de opbouw van het optreden. In de Arena staan zes kleine podia met op elk een bandlid. Als middelpunt staat er een groot ronddraaiend platform op het midden van de vloer waarop Sheeran speelt, zodat het hele publiek de zanger af en aan van voren kan zien. Boven elk podium hangt een gigantisch plectrumscherm dat camerabeelden van het concert afspeelt. Boven de main stage zweeft dan weer een lampenkapvormig scherm.

 

 

Je mag het verwachten bij een concert, maar Sheeran licht toe dat alle muziek live wordt gespeeld en gezongen en door middel van een loopmachine wordt afgespeeld. De opnames worden “morgen weer verwijderd en live opnieuw opgenomen”, verwijzend naar zijn tweede Arena-optreden de volgende avond. Het grootste deel van de nummers wordt inderdaad live opgebouwd: Sheeran neemt meerdere partijen op, waaronder gitaarakkoorden en -riffs, pianomelodieën, achtergrondstemmen en beats die hij maakt door op zijn gitaar te tikken, en al snel worden de nummers herkend en brult het hele publiek de eerste lyrics mee.

 

 

Sheeran lijkt van nature meer een (sterke) singer-songwriter dan een groot showman, maar in de loop van de avond zoekt hij succesvol contact met het publiek. Een doorgewinterde fan houdt een bord omhoog vragend of hij het nummer met Ed samen mag zingen en al snel wordt er een microfoon doorgegeven en zingen artiest en fan samen het refrein van hitnummer ‘Galway Girl’. Voordat het nummer ‘Thinking Out Loud’ wordt ingezet krijgt een andere fan de microfoon in handen en vraagt hij zijn partner ten huwelijk. Met als logisch gevolg dat de bomvolle Arena ontplofte toen het ja-woord viel.
Het publiek volgt elk commando dat Sheeran in zijn microfoon geeft: klappen, springen, telefoonlampen aan, zingen. De fans doen enthousiast mee. Ook als Sheeran het publiek in tweeën splitst en beide helften een eigen zangpartij geeft.

 

 

De toegift, waarbij Sheeran een Oranje shirt draagt, bestaat uit twee van zijn grootste hitsingles ‘Shape Of You’ en ‘Bad Habits’. Als afsluiter trakteert de Brit de fans op ‘You Need Me, I Don’t Need You’. Een echte banger waarbij iedereen zijn laatste energie loslaat. Ook de encore was een soloset, waar Sheeran (wellicht onbedoeld) aantoonde dat hij zelfs voor dit enorme publiek geen begeleidingsband nodig heeft om te overtuigen.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws