De Staat is een rijksmonument geworden

Door John den Braber

Foto’s: Kim Balster

De zondagmiddag is een lastig tijdstip op een festival. De bezoekers zijn vermoeid – zeker na deze bloedhete editie van Pinkpop – en zitten veelal gelukzalig op het gras met een koud biertje, wachtend tot de felle zon zakt. Als dan ook nog eens de zomers zoete reggaeklanken van Ziggy Marley over het veld rondzingen, knikkebollen de nachtbrakers van de dagen ervoor en is zelfs een klein tukje niet uitgesloten. Een nachtmerriescenario voor een band die het juist van de energie en interactie met het publiek moet hebben, zou je denken.

Gelukkig heet de band die de roes uit de hoofden van de bezoekers moet knallen De Staat en die kun je wel zo’n klusje toevertrouwen. Want de Nijmeegse rockers leveren altijd wat ze beloven. De band van frontman Torre Florim is na het maken van veel kilometers in binnen- en buitenland een ware podiummachine geworden met als ultieme bekroning van hun muzikale en creatieve groei: een headliner slot op Lowlands 2019. De Staat is een band met ballen en zelfvertrouwen, die hetzelfde kunstje piekfijn perfectioneren, zodat het steeds weer als een nieuwe stap voelt.

‘Look at me, Doing the same routine’, roept Florim aan het begin van de show met bravoure. En inderdaad: De Staat weet het veld weer op de benen te krijgen en via een weg geplaveid met de ‘zekerheidjes’ als Input Source Select, Make The Call, Leave It All en nieuwe nummers als het pulserende Who’s Gonna be The GOAT en Head On The Block – waar je volgens Florim op moet dansen anders ‘ben je een klootzak’ – in een zinderende extase te brengen met Kitty Kitty en uiteraard circlepit-trigger Witch Doctor.

 

De Staat toonde wederom dat er geen band in ons land is die zonder trukendoos live zo kan uitpakken en is ondertussen een rijksmonument geworden waar ‘we’ trots op mogen zijn.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer