Damon Abarn

5 dingen die je nog niet wist over Damon Albarn

Op 23 maart viert Damon Albarn zijn verjaardag. Waar we hem van kennen? Hij is vooral bekend als frontman van de britpopband Blur en als zanger van de Gorillaz. Soundz duikt in het verhaal achter Damon Albarn. Deze 5 dingen wist jij nog niet over deze bijzondere muzikant!

1. De Gorillaz is de levendige fantasie van Damon Albarn

De Gorillaz bestaat niet uit echte bandleden, maar uit virtuele wezens. Deze ‘bandleden’ komen voort uit de rijke fantasie van Damon Albarn en zijn gerealiseerd door kunstenaar Jamie Hewlett. Hoe is dit ontstaan? Toen beide mannen rond 1998 samen in een kleine flat in Londen woonden, keken ze veel naar de muziekzender MTV. Maar hoe meer bandjes voorbijkwamen, hoe duidelijker het werd: eigenlijk was het allemaal ‘maar niks’. Toen kwam het idee voor de Gorillaz. Een band die bestaat uit virtuele leden, stripfiguren eigenlijk, geïllustreerd door Jamie Hewlett en met zang van Damon Albarn. In 2001 kwam het eerste album, Gorillaz,  uit. En virtueel of niet… De band treedt gewoon live op. Je kijkt dan naar een soort tekenfilm op een doek, waarachter de ‘echte’ bandleden staan te spelen.

2. De song Clint Eastwood staat in de Top 2000

Clint Eastwood is misschien wel het bekendste nummer van de Gorillaz. Het liedje stond op plek 757 in de Top 2000 van 2020. Het nummer is vernoemd naar – je raadt het al – de beroemde filmacteur Clint Eastwood. De reden dat het nummer zo heet, komt door het harmonica-achtige instrument dat we horen op de achtergrond, ook wel een melodica genoemd. Het is een toetsinstrument dat wordt bespeeld door in een buis te blazen en op toetsen te drukken. Volgens Damon Albarn lijkt de sound op de score va de film A Fistful of Dollars, waarin Clint Eastwood speelt.

3. Damon Albarn speelt de soundtrack van Trainspotting

Het is inmiddels alweer 25 jaar geleden dat de Britse film Trainspotting uitkwam. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek en werd geregisseerd door Danny Boyle. Ewan McGregor speelde de hoofdrol. Damon Albarns eerste bekende solowerk kreeg die bekendheid door deze film. Closet Romantic horen we namelijk in de soundtrack van Trainspotting.

4. Heroïnegebruik zorgde voor het uiteenvallen van de band Blur

In een interview met het Britse muziektijdschrift Q zei Damon Albarn dat heroïnegebruik hem “ongelooflijk productief” maakte. In de hoogtijdagen van zijn band Blur gebruikte hij veel heroïne. Later gaf hij toe dat dit de band heeft ‘verwoest’. In de documentaire No Distance Left to Run vertelt hij hierover. Het is een eerlijke film over drugs, rivaliteit, de breuk én de reünie, gemaakt met archiefmateriaal, livebeelden en nieuwe interviews.

5. Damon Albarn maakte een opera

Samen met vriend, oud-huisgenoot én collega Jamie Hewlett reisde Albarn in 2008 naar China. Daar ontmoetten de twee Chen Shi-Zeng, een bekende theater- en filmregisseur. Samen met deze regisseur maakten Albarn en Hewlett de opera Monkey: Journey to the West. Albarn schreef – uiteraard – de muziek en Hewlett nam het artwork op zich. De opera is een uitvoering van het Chinese boek De reis naar het westen.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws