Crowded House: Dreamers Are Waiting | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Dreamers Are Waiting van Crowded House.

Tekst: Jean-Paul Heck

Splitsing

Er zal altijd een splitsing zijn tussen de albums die Crowded House voor de zelfmoord van drummer Paul Hester in 2005 maakte en die erna. Was de toon op de eerste vier platen optimistisch, mijmerend en vaak ook zonnig. De twee erna hadden een totaal andere toonzetting. Met Dreamers Are Waiting is deel drie van het Crowded House-leven weer een heel ander verhaal.

Hit-machine

Neil Finn en bassist Nick Seymour zijn van de partij en het is mooi om te zien dat producer Mitchell Froom nu ook vast lid van Crowded House is geworden. Neil en hij waren, samen met technicus Tchad Blake, destijds de architecten van het succes. De nieuw formatie wordt gecompleteerd door twee zonen van Neil, drummer Elroy en alleskunner Liam. Grote broer Tim Finn is alleen aanwezig als co-componist van de song ‘Too Good For This World’. Ja, dit Crowded House klinkt anders dan de hit-machine die we in de jaren ’80 leerde kennen. En ja, dat is heel prettig.

‘Supergroep’

Dreamers Are Waiting is een meesterwerkje van detail, geweldige samenzang en ragfijne composities. Het avontuur van Neil bij Fleetwood Mac inspireerde hem zodanig, dat hij zijn eigen ‘supergroep’ weer in het leven riep. De 13 nummers die hier voorbij komen bewijzen zijn gelijk. Dreamers Are Waiting is vooral een testament van hoop en vooruitkijken. De stempel van Neil is groot maar zo ook van de anderen. Het ijzersterke ‘Show Me The Way’ van Liam’s hand is daar een goed voorbeeld van. Zo ook zijn ‘Goodnight Everyone’, waarop nauwelijks te onderscheiden valt wie wat doet.

Magistrale popplaat

De muzikale hybride op Dreamers Are Waiting is uitnodigend en beklijft volledig. Finn laat in een song als ‘Sweet Tooth’ nog altijd horen één van de beste en meest smaakvolle componisten van zijn generatie te zijn. Daarnaast toont ook zijn stem geen enkele slijtvlek. Crowded House grijpt nergens terug naar gouden tijden maar creëert een volledig nieuw universum. Dreamers Are Waiting is een magistrale popplaat.

Voor meer over Crowded House: Lees de nieuwe Soundz, die uitkomt in juli, voor een groot interview met Neil Finn.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws