queen 3 ziggo domeDe huidige tour van Queen is opgehangen aan het 40 jarig jubileum van het album News Of The World dat in het najaar van 1977 uitkwam. Vorig jaar deed de legendarische band Ziggo Dome aan en gisteravond was de reprise in het Rotterdamse Ahoy.

tekst: Jean-Paul Heck

Fotografie: Ans van Heck

Het werd een emotionele terugkeer voor gitarist Brian May en Roger Taylor. In de jaren ’70 gaf de band er een aantal memorabele concerten met toen nog zanger Freddie Mercury en bassist John Deacon in de gelederen. May zei gisteravond niet voor niets dat hij voor zijn gevoel al 300 jaar in het geweldige Ahoy speelde. Blijkbaar bracht het ook verborgen krachten naar boven want niet eerder speelde band met zanger Adam Lambert met zoveel overtuiging.

 

De show is overigens niet wezenlijk anders. De opening met de News Of The World-robot, Adam’s fietsje tijdens Bicyle Race, de selfie stick van May, het kwam ook gisteravond allemaal terug. Maar er leek haast een andere band te staan. Logisch ook wel een beetje. Queen toerde de afgelopen maanden over de hele wereld en staat dit najaar voor een aantal weken op een luxe podium in groot casino in Las Vegas. Queen durfde het wel aan om de setlist wat bij te stellen en dat bleek een goede zet. Na de overdonderde opening werd het stampende Tear It Up van het album The Works ingezet. En jawel, meteen blies Lambert met een aantal knalhard en loepzuiver geplaatste uithalen het dak van het Ahoy. Toen daarop meteen erg strakke versies van het oude Seven Seas Of Rhye en Tie Your Mother Down werden ingezet, stond de band al met 10-0 voor.

queen 2 ziggo domeBrian May was op dreef

De verrassing zat hem overigens toch in de aanvang. Zo werd het zelden live gespeelde ballad-hitje Play The Game eindelijk weer eens van stal gehaald. Soms leek het te mooi te worden. Zeker toen May de begintonen van het verloren gewaande White Man inzette. Daar bleef het bij want het was slechts de aanzet tot de meezinger Fat Bottomed Girls. Waarom Queen al zes jaar met Lambert toert, werd gisteren weer eens kraakhelder duidelijk. Hij heeft de strot, de looks, het uitdagend nichterige en de tongue-in-cheek humor. Daarnaast is hij verbaal erg sterk. Zo legde hij na het perfect zingen van Killer Queen elke criticasters het zwijgen op. ,,Ik weet wat sommigen van jullie denken. Het is geen Freddie. Natuurlijk niet! Er is maar één Rockgod en dat is Freddie Mercury!”

queen 1 ziggo domeAdam Lambert, Tongue-in-cheek

Een paar seconden later zong hij al masturberend makende beweging met zijn microfoonstandaard Don’t Stop Me Now op een magnifieke wijze. Overigens waren de verstilde momenten het allermooist. De staande ovatie voor May en Taylor die de drummer zichtbaar tot tranen toe roerde. En natuurlijk de akoestische versie van Love Of My Life door May die halverwege de song om meer telefoonlichtjes vroeg en in overvloede kreeg. Zelfs Lambert’s eigen liedje Lucy kreeg veel bijval.

queen 6 ziggo dome

Het slotakkoord van het concert was vergelijkbaar met de show in Ziggo Dome. Alleen was de intensiteit hoger en het publiek velen malen luidruchtiger. Ik was er op 29 januari 1979 zelf bij toen Queen Ahoy aandeed om hun indertijd laatste album Jazz te promoten. Het werd een onvergetelijke ervaring. Gisteravond viel het op hoeveel jonge fans vooraan stonden om hun veteraanhelden van dichtbij te zien. Wellicht kijken zij over bijna 40 jaar op dezelfde manier terug naar dit concert. Ja, want zo goed was het.

Zoeken

Laatste concertverslagen