De 48ste editie van Pinkpop zit er weer op. Was het een memorabele editie? Ja, deels wel. Was dit om de goede – lees muzikale - redenen? Nee. Een verslag van drie dagen Landgraaf met verrassende debutanten en bloedsaaie headliners.

door: John den Braber

Fotografie: Dennis Beekelaar

Zelden was er voor een popfestival zoveel te doen rond de line up. Het team van organisator Jan Smeets had tieneridool Justin Bieber als hoofdact van de openingsdag geboekt met daarna een encore van ’s werelds beste dj en boezemvriend van de Canadees: Martin Garrix. Pinkpopveteranen riepen schande, terwijl de nieuwe generatie popfans een sprongetje van vreugde maakten.

Het zorgde wel voor topdrukte op de zaterdag want met duizenden Beliebers was het hoofdveld in Landgraaf goed gevuld. Het begon voor hen dan ook crescendo met een solide show van Chef’ Special die inmiddels hun strepen meer dan verdiend hebben en weten hoe ze een crowd moeten bespelen. Hetzelfde geldt voor Kensington, dat tot een veel betere versie van hun internationale ‘voorbeeld’ Kings Of Leon is uitgegroeid, maar daarover later meer. Ondertussen was op het 3FM Podium Kaiser Chiefs bezig om hun toch wat stoffige blazoen, schoon te vegen. De Britrockers hebben weer frisse zin en speelden hun grote hits als I Predict a Riot en Everyday I Love You Less and Less met veel bravoure en energie. Datzelfde geldt voor Richard Ashcroft die in de Brightlands tent een ware tour de force opvoerde. De Verve-frontman wist met de hits The Drugs Don’t Work en Bitter Sweet Symphony de harten van velen dertigers te winnen, met een show die makkelijk als beste van de dag kan worden bestempeld. Dit gold echter niet voor Justin Bieber. De Canadees maakte er een ongeïnspireerd potje van en leek helemaal geen zin te hebben in een Limburgs feestje. Zelfs de hits werden plichtmatig uitgevoerd. De prima dansers en oogverblindende  visuals konden daarbij de boel ook niet uit het slob trekken. Gelukkig redde Martin Garrix voor de tieners de avond met een pompende dj-act, die tot ver over de landsgrens te horen was.

pinkpop garrix 2

Op zondag was het Rotterdamse Broederliefde de grote verrassing van de dag. De rappers waren scherp, wisten het publiek volledig mee te krijgen en lieten zien dat een goede show niet hoeft te bestaan uit mooie effecten en rondborstige danseressen. Sean Paul tapte op het 3FM podium wel uit dat vaatje. De dancehall-koning was in vorm en kreeg het veld meerdere malen aan het dansen. Jammer alleen dat Anne-Marie en Clean Bandit, die beiden ook op deze dag geprogrammeerd stonden en meededen aan de grote hit Rockabye, niet op het podium verschenen. Een gemiste kans om de zondag een extra verrassing te geven. Want na de Jamaicaan was het vooral oude wijn in nieuwe zakken. Natuurlijk zijn Imagine Dragons en Green Day grote acts, maar echt opwindend werd het nooit, want: al meerdere keren op festivals te zien geweest met vergelijkbare shows. Een band die wel naam maakte, was The Charm The Fury. De Amsterdamse metalband liet met de charismatische frontvrouw Caroline Westendorp zien dat ze in hun genre een stralende toekomst hebben.

pinkpop green day 2

pinkpop rage 1

Op de slotdag van Pinkpop 2017 werd er vooral uitgekeken naar debutant Guus Meeuwis en dat zegt eigenlijk al genoeg. De Brabantse volksmenner deed zijn kunstje vakmatig en wist het hele veld voor het hoofdpodium in de polonaise te krijgen. Was het verder dan saai? Nee, geenszins. De raprockers van Prophets of Rage waren ijzersterk. De formatie bestaande uit leden van Rage Against the Machine, Cypress Hill en Public Enemy gaven, inclusief een bloedmooie ode aan de overleden Chris Cornell door System of a Down-zanger Serj Tankian, Pinkpop de schop onder de reet die eigenlijk de voorgaande dagen zo gemist werd. Voeg daarbij de energieke show van Liam Gallagher en de droom synthpop van het Britse duo Oh Wonder, en er was toch nog het nodige genieten voor de fijnproevers. Helaas ging de 48ste editie van Pinkpop als een nachtkaars uit met het optreden van headliner Kings of Leon. Ooit de gedroomde nieuwe stadion act, maar inmiddels verworden tot een rockgroep die plichtmatig zijn set afwerkt. Natuurlijk werd het leuk bij de grote hits Seks On Fire en Use Somebody, maar de spanning was ver te zoeken. Als de band dan ook nog ruim een half uur vroeger klaar is dan gepland, lijkt iedereen op het hoofdveld bijna opgelucht dat het erop zit en gaan de meeste bezoekers toch licht teleurgesteld naar de camping of richting huis.

pinkpop guus

pinkpop kings of

Was deze editie van Pinkpop slecht? Nee. Er waren genoeg sympathieke nieuwe acts en verrassende oudgedienden, maar toch is na afloop het gevoel onbevredigend. Smeets en zijn team zijn niet bang om een nieuwe weg in te slaan en dat is te billijken en bewonderen. Maar voor volgend jaar zal de line up toch evenwichtiger moeten zijn om de trouwe bezoekers van dit festival weer naar het zuiden van Limburg te doen trekken.        

pinkpop kensington

pinkpop biffy

pinkpop seasick steve

pinkpop mooi 2

pinkpop mooi 5

pinkpop rage3pinkpop green day 2pinkpop green day

 

 

Zoeken

Laatste concertverslagen