Volbeat speelde in de Ziggo Dome hun beste concert op Nederlandse bodem met uitsluitend hits en classics. De Deense metalpioniers trokken in de Amsterdamse poptempel alles uit de kast: oogverblindende lichten, ronkende solo’s en natuurlijk een stortvloed aan vernietigende riffs. 

Zoals gebruikelijk kijken Michael Poulsen en zijn troepen niet eerst de kat uit de boom, maar kiezen ze meteen voor de frontale aanval. Het begint al met The Devil's Bleeding Crown: een gigantisch doek dondert naar beneden als tegelijkertijd links en rechts snoeiharde vuurwerkbommen afgaan.

20161115volbeat ziggodome 01

De boodschap is glashelder: Volbeat is naar onze hoofdstad gekomen om een uur en drie kwartier lang alles te geven, en verwacht eenzelfde inzet van de fans. Die zijn werkelijk door het dolle heen. Dat komt voornamelijk door de indrukwekkende setlist die ze voorgeschoteld krijgen. Oud en nieuw materiaal wordt op zeer vakkundige wijze afgewisseld.

20161115volbeat ziggodome 03

Hitsong Heaven Nor Hell gaat bijvoorbeeld bijzonder fraai over in A Warrior's Call en de eighties-cover I Only Wanna Be With You. Hier toont brulboei Poulsen zich onuitputbaar: De Deen rent zich een ongeluk, zoekt alle hoeken van het immense decor op en vuurt de massa constant aan. Natuurlijk worden classics als Sad Man's Tongue (met een geinige Johnny Cash-cover voorafgaand) en Pool of Booze met groot enthousiasme ontvangen; ook met het nieuwe spul laat Volbeat zich van zijn beste kant zien.

20161115volbeat ziggodome 04

Het deels Deens gezongen 'For Evigt' is met zijn catchy en meezingbaar refrein onmiskenbaar Volbeat. Mooi ook, het moment waarop duizenden toeschouwers hun mobieltje pakken en de Ziggo Dome volop in het licht zetten. Zonder inkakmomentjes zit de show alleen niet. Het nieuwe Let it Burn blijft een vrij suffe rocksong en ook het quasi-emotionele Goodbye Forever, met drie gospelzangeressen op de achtergrond (kots), weet geen potten te breken.

20161115volbeat ziggodome 07

Het zijn slechts smetjes op een voor de rest spectaculaire metalshow. Doc Holliday, één van de sterkst geschreven metalnummers van dit millennium, vat in vijf minuten de hele avond samen: strakke gitaarriffs, aanstekelijke country-melodietjes, heerlijke zanglijnen en een rock ’n roll attitude van heb ik jou daar. Ook leuk: beukers die normaal weinig tot nooit live gespeeld worden, komen in de Ziggo Dome voorbij.

20161115volbeat ziggodome 12

Denk aan het op Metallica gebaseerde Ecotone, de korte maar krachtige instrumental Slaytan en het sporadisch gespeelde Boa, dat als een ware hymne klinkt en voor gebalde vuisten en een hilarische crowdsurfing-wedstrijd zorgt. “Wie als eerste hier komt via crowdsurfing, krijgt van mij een gitaar”, grapt Poulsen. Tegenover al het zware gitaargeweld neemt Volbeat ook alle ruimte om ook de casual fans van rockmuziek te bedienen met melodieuze tracks als Lola Montez, Black Rose en het ultieme dansnummer 16 Dollars.

Echt goede platen maakt Volbeat misschien al jaren niet meer, maar live blijft de groep, die nauwelijks op een fout valt te betrappen, als een huis overeind. Still Counting sluit de beste metalshow van dit jaar op een manier zoals alleen Volbeat dat kan: samen met tientallen jonge kinderen op het podium, als één grote metalfamilie.

Volbeat, 15 november 2016, Ziggo Dome, Amsterdam

Door Sebastiaan Quekel / Fotografie: Dennis Beekelaar 

Zoeken

Laatste concertverslagen