"Scream for me, Arnhem! Scream for me!" De almaar luidere oproep van zanger Bruce Dickinon klinkt als een bevrijding. Nog geen jaar geleden kreeg de 57-jarige metalkoning chemotherapie om een tumor op zijn tong te bestrijden. Inmiddels is hij kankervrij verklaard en klaar om met Iron Maiden tientallen stadions en open velden in te pakken met een gloednieuwe en overdonderende show. Vanavond is het de beurt aan het Gelredome.

 

 MG 9248 Iron Maiden 08062016 Gelredome Mitchell Giebels WB 900

De entree van Iron Maiden in ons land was even spectaculair als verbluffend: honderden liefhebbers trokken naar Schiphol om daar met eigen ogen de landing van de 'Ed Force One' te aanschouwen, de imposante Boeing 747 die Dickinson als ervaren piloot al jarenlang zelf bestuurt. Het indrukwekkende gebeuren zorgde voor een stormloop op de kaartverkoop van het concert in Arnhem: plotseling was er geen enkele staanplaats meer te verkrijgen en ook op Ticketswap zag het er akelig leeg uit.

Wanneer we een blik op het podium werpen, zien we waarom Iron Maiden zo'n groot vliegtuig nodig heeft: het decor is werkelijk gigantisch. Dickinson en zijn maten zijn omringd door een mystieke, uit meerdere verdiepingen bestaande Machu Picchu-tempel. Links en rechts staan torenhoge standbeelden met duivelse gezichten en fakkels waaruit zo nu en dan metershoge vlammen komen. Het is duidelijk: Iron Maiden is naar Gelredome gekomen om alles te geven en de fans niet alleen met gedenkwaardige riffs en brullende refreinen te overrompelen.

 MG 9350 Iron Maiden 08062016 Gelredome Mitchell Giebels WB 900

Het spektakel begint al met If Eternity Should Fail, met Dickinson die bovenop de tempel een spreuk lijkt uit te voeren in een ketel. “Here is the soul of a man”, preekt de frontman, waarop de instrumentatie in alle hevigheid losbarst. Dan zet Dickinson zijn mantel af en neemt hij zijn normale rol weer aan: die van een echte volksmenner. Onvermoeibaar als hij is stuitert hij van links naar rechts, klimt op verhogingen, zwaait met zijn microfoonstandaard alsof het zijn laatste dag is en springt zelfs gewaagd over de geluidsmonitoren heen. In de tussentijd vuurt hij de massa aan: "Scream for me, Arnheeeeeeem!"

Twee uur lang weet Dickinson zijn fans te overrompelen. Tijdens The Trooper drapeert Dickinson in legeruniform zijn Britse vlag ludiek over gitarist Janick Gers, die zijn solo noodgedwongen blindelings moet afwerken. In Fear of the Dark weet Dickinson opnieuw de massa kippenvel te bezorgen en ze woord voor woord mee te laten zingen. De minutenlange instrumentale solo bij hoogtepunt Powerslave, waarbij Dickinson met een latex masker over zijn gezicht zijn collega's uitdaagt, brengt de zaal even tot rust. Een fijn en nodig moment.

 MG 9410 Iron Maiden 08062016 Gelredome Mitchell Giebels WB 900

In tegenstelling tot het ronduit legendarische optreden in het Goffertpark van twee jaar geleden, put de IJzeren Maagd nauwelijks uit het oude repertoire. De focus ligt op het laatste geesteskind The Book of Souls, maar dit valt nauwelijks te betreuren. Op een ietwat langdradig The Red and the Black na laat Iron Maiden met de nieuwe nummers een onuitwisbare indruk achter.

Van het haast nostalgische Tears of a Clown, opgedragen aan Robin Williams, tot aan het ouderwets lekkere Death or Glory brengen de Britten wat het publiek verlangt: lekkere riffs, doeltreffende refreintjes en immer duizelingwekkend solowerk van gitaristen Adrian Smith en Dave Murray. Later, in het ronduit epische Hallowed Be Thy Name toont de band zich van zijn meest bombastische en theatrale kant, met een zee van vlammen en gigantische vuurwerkknallen.

 MG 9536 Iron Maiden 08062016 Gelredome Mitchell Giebels WB 900

Het net zo feilloze Blood Brothers van het zwaar onderschatte Brave New World brengt de trouwste fans vooraan nog meer in extase. Toegegeven: Dickinson haalt in Gelredome lang niet al zijn hoge gilnootjes en klinkt soms zelfs uitgeblust, maar het concert is en blijft een ultieme belevenis voor oog en oor. Een concert waarbij nieuw materiaal niet uit de weg wordt gegaan, maar liefdevol wordt omarmd, zowel door de band als door de fans.

'De boys' gaan al meer dan veertig jaar mee, maar toe aan pensioen is de IJzeren Maagd nog lang niet. Een verbluffend metalspektakel.

Iron Maiden, 8 juni 2016, Gelredome, Arnhem

Door Sebastiaan Quekel / Fotografie: Mitchell Giebels

Zoeken

Laatste concertverslagen