Met een uitverkocht huis en een twee vlekkeloos verlopen dagen kan het Holland International Blues Festival terugkijken op een meer dan geslaagd debuut. En dat wil in de huidige festivalwereld heel wat zeggen. Maar al te vaak worden er nieuwe events met veel poespas gepresenteerd die in de praktijk tegenvallen en behept zijn met kinderziektes. Maar in het Drentse Grolloo klopt alles.

 

Dat heeft met veel dingen te maken. Zo is de locatie werkelijk waar een gouden vondst. Het aan de rand van het legendarische bluesdorp Grolloo gelegen festivalterrein straalt rust en gemoedelijkheid uit. De bezoekers kunnen gemakkelijk het dorp inlopen en daar het befaamde café Hofsteenge en het Cuby + The Blizzards-museum bezoeken. Daarnaast klopt het logistiek als een bus en kan er op steenworp afstand van het festival gratis geparkeerd worden (een unicum) en de geweldige tent (die later deze zomer op het Lowlands festival te vinden is) leent zich perfect voor een festival van dit formaat. De organisatie, met spokesperson Johan Derksen voorop, is er dus in geslaagd om alles in één keer goed te doen en als kers op de taart boffen we ook nog enorm met het prachtige weer.

20160603 Holland International Blues Festival 035

Ana Popovic, die op de openingsdag speelt, laat zien dat ze in een paar jaar tijd is uitgegroeid tot een volwassen performer. De Servische, die via een lang verblijf in Nederland uiteindelijk settelde in Memphis, maakt stevige bluesrock waarmee ze de boel vrijdagmiddag direct opschudt.

20160603 Holland International Blues Festival 050

Dat Jools Holland en zijn Rhythm & Blues Orchestra nou niet bepaald stijlvast is, deert niemand. Naast een portie vette boogiewoogie, trakteert de BBC-presentator ook op een stevig aantal pophitjes. Zo is Pauline Black van skaband The Selecter present om de classic On My Radio te doen en schuift soulzangeres Ruby Turner aan voor een paar fraaie uithalen. Met zijn strakke band en sympathieke presentatie zet Holland als eerste de tent op zijn kop.

20160603 Holland International Blues Festival 107

De zaterdag wordt geopend door pedalsteelsuperster Robert Randolph, die hoge ogen gooit met zijn intense, verbluffende techniek. Tegenover zijn geweld staat de rustige show van JJ Grey & Mofro. De ingetogen band uit Jacksonville, Florida, speelt heerlijk zompige blues en soul met een swing. Een beetje in de stijl van Dave Matthews en de oude Huey Lewis, maar dan met meer panache.

20160603 Holland International Blues Festival 145

Het afzeggen van Jimmie Vaughan wordt snel vergeten door de Supersonic Blues Machine. De groep rondom de Italiaanse superproducer Fabrizio Grossi bestaat uit louter supersterren. Zo heeft hij Kenny Aronoff (John Mellencamp, John Fogerty) op drums aan boord en is de jonge Texaan Lance Lopez zijn zanger. Maar ook de gastmuzikanten mogen niet onvermeld blijven: Walter Trout, Robben Ford en Billy Gibbons. Drie supersterren die niet het duel met elkaar aangaan, maar juist de ruimte pakken die ze krijgen. Natuurlijk krijgt ZZ Top-voorman Gibbons, die onder meer Tush speelt, veel applaus. Ook Ford etaleert zijn fijne techniek, maar het is Trout die met zijn intense solo’s en geweldige strot de menigte echt in vervoering brengt.

20160603 Holland International Blues Festival 149

De afsluitende acts schurkten stijlmatig tegen elkaar aan. De geweldige groep Tedeschi Trucks Band, rondom het stel Susan Tedeschi en Derek Trucks, test regelmatig de randen van toegankelijkheid. Zo is er ruimte voor een onvervalst stukje avant-garde en een fraaie trompetsolo in de stijl van Miles Davis.

Dat Bonnie Raitt hier staat is op zich al heel bijzonder – zo vaak is de Amerikaanse bluesmuzikante namelijk niet te vinden aan deze kant van de Oceaan – maar ze maakt de avond nog even extra speciaal door haar songkeuze (ze opent bijvoorbeeld verrassend met een cover van INXS’ Need You Tonight), spreekt over Cuby en voor de toegift ontvangt ze Susan Tedeschi en Derek Trucks op het podium. Raitts speelt achteloos, charmant en met grote klasse. Het zijn woorden die ook op deze eerste editie van het Holland International Blues Festival kunnen worden geplakt. En dan te bedenken dat de volgende vier jaar al zijn gegarandeerd. Hoe mooi kan het zijn.

Holland International Blues Festival, 3 en 4 juni 2016, Grolloo

Door Jean-Paul Heck

Zoeken

Laatste concertverslagen