Column Rob Stenders | Michael Kiwanuka’s ‘Cold Little Heart’

Zonder lijstjes geen leven’ moet een der voorvaderen me ooit op een onopmerkzaam moment hebben ingefluisterd, want ik begon al op krankzinnig jonge leeftijd mijn eigen hitlijstjes te fabriceren. Een gewoonte die ik tot op de dag van vandaag niet heb kunnen afleren. De laatste incarnatie heet de Vrijdag de 13. Voorgangers hadden illustere namen als: de Flipparade, Radio Velona Top 30, de Appels en Peren Parade en als voorlopig dieptepunt Robbies Hipparade.

De oudste die ik nog op zolder vond, is uit 1979. Precies veertig jaar geleden dat ik als zesjarige mijn eerste lijstje schreef. Ik noem dit -overduidelijk met pen geschreven lijstje- toch een gedrukt exemplaar. Dance Away van Roxy Music stond er op 1 met in het kielzog Never Be Clever van Heman Brood, Pop Muzik van M, Cool For Cats van Squeeze en Stir It Up van Bob Marley. Afijn, je hebt een tijdsbeeld.

Uiteraard wens ik ook elk uiteinde te vieren met zo’n arbitraire rangschikking. Aangezien er weer geruisloos een decennium op zijn laatste benen loopt, ben ik nu bezig de laatste 10 jaar in zo’n lijstje te hangen. Als ik zo door de mapjes heen blader, valt mij op dat er in de Top 40 veel doorgeselecteerd is, om even een voetbalterm te lenen. Weinig oudgedienden domineren nog. De grote bands zijn zo goed als verdwenen en op een paar na, dienen zich ook niet zoveel nieuwe aan. Milde dance, popdiva’s en nederrappers, standaard uitgerust bij de geboorte met ingebouwde auto tune in het strottenhoofd, hebben dit tijdperk volledig eigen gemaakt. Een nieuwe generatie met een eigen sound waar ‘iets oudere mensen’ van vinden dat alles op elkaar lijkt, is eigenlijk wel een mooi mechanisme.

Voor mijn favorietenlijstje heb ik als ‘iets oudere’ ruim buiten de reguliere hitlijsten geshopt. Michael Kiwanuka’s Cold Little Heart is voor mij de Bo Rap van deze jaren. Die kan voor mij moeiteloos toegevoegd worden aan het rijtje der eeuwige klassiekers. Detoneert totaal niet. Pink Floyd met een soulzanger heb ik wel eens een dj horen zeggen die in de spiegel verrassend veel op mij leek. In de laatste uitgave van Soundz van 2019 presenteer ik je mijn persoonlijke top zoveel van 2010-2019. De nummer 1 heb je alvast.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws