Column Rob Stenders | In de overgang

De eer is me te beurt gevallen om een heus interview te krijgen in dit fijne blad. Alsof mijn ego al niet van het zonlicht heeft mogen genieten, leek het me in de overmoed van de prille functie geinig om te beschrijven hoe de eerste maanden van mijn werk achter de schermen bij Radio Veronica eruit hebben gezien. Verder wil ik de lezers van dit mooie blad vertellen of er ook muzikaal iets te halen valt bij deze vernieuwde editie van de radiozender met die hele rijke radiotraditie.

Als ik dit schrijf moet mijn eerste radio uitzending nog beginnen. Ik heb dus nog geen idee hoe dat gaat uitpakken, maar na 4 maanden verplicht zwijgen, ga ik er maar vanuit dat de conclusie aan beide kanten zal zijn; even wennen weer. Ik neem dat voorschot maar vast.

Zolang ik leef, is de vrijdagavond een favoriete plek om radio te maken. Bij een eerdere carnatie van Veronica was dat met Stenders en Van Inkel en ik ben dat op zoveel mogelijk plekken blijven volhouden. Ook op Radio 2. Met One Night Stenders en het volstrekt arbitraire Basispakket van de muziek, dat met de luisteraars ter plekke werd samengesteld. Ik koos die plek uit om de laatste uitzending te maken voor de publieken. Vanaf de eigen zolderkamer en in samenwerking met collega’s Frank van ’t Hof en Wouter van de Goes. Wij zijn in de loop van de tijd hecht geworden, zoals dat gaat op een plek waar je fijn werkt en te leuke mensen achterlaat. Je doet je laatste trucje zo achteloos mogelijk, maar je weet tegelijkertijd dat je deze sporen emotioneel niet meteen wist. Sommigen zeggen: het is maar werk. Hoewel ik het rationeel hiermee eens ben, zit ik zo niet in elkaar geboetseerd.

Ik kijk om in grote vreugde naar BNNVARAdio 2 en een wijsgeer zei: Dat moet je niet te vaak doen, want daar krijg je pijn van in de nek. Heel veel tijd had ik ook niet, want na 2 dagen mijmeren, kwam ik terecht bij Radio Veronica waar ik meteen met iedereen gesprekken voerde. Ineens zat ik in de nieuwe werkelijkheid. Van een andere baan, nieuwe omgeving en nieuwe mensen. Een groot redenaar in grote groepen mensen ben ik niet, daarvoor haalt de verlegenheid mij altijd op zeer ongelukkige momenten in, maar zo goed en zo kwaad als ik kon, ben ik begonnen met mijn nieuwe verantwoordelijkheden. Ik kom op afdelingen die vroeger voor mij als ‘creatief’ altijd verdacht waren. Die met mensen die heel veel Engelse termen spreken en voor wie alles een product is.

Als roofvogel DJ vond ik natuurlijk dat alles binnen het budget mogelijk moest zijn en hele bedrijven moesten maar in dienst staan van dit rotjong. Ik geloof dat de meeste collega’s niet heel anders denken. Dat geldbuideltje is nu veel beperkter dan bij de NPO waar de benzinemeter nooit op 0 staat. Ik was voor programmabazen nooit de makkelijkste, dus die boemerang krijg ik ook al regelmatig terug. Er loopt hier of daar ook wel ‘een Stenders’ rond.  Succes met types als jezelf, zei mijn oude NPO-baas nog smalend vriendschappelijk bij het uitsterven van de laatste klanken.

Ik sta nu aan de vooravond van dit dood-of-de-gladiolen-avontuur en wil uiteraard ook objectief kijken of de Soundz-lezer wat aan Radio Veronica heeft. Ik bekijk de voorkant van Nummer 2 10e jaargang 2021 en 95% van de 34 genoemde artiesten zullen op Radio Veronica te horen zijn. Ja ook de genadeloze popklassiekers zullen een belangrijk onderdeel vormen van de programmering, maar we houden je ook op de hoogte van nieuwe muziek en daarbij is de Top40 geen leidraad. En ik doe een padvinderseed dat je ook van ons mag verwachten dat we van de grote artiesten meer dan alleen de knallers zullen draaien en je ook eens verrassen met een keuze uit andere krentjes uit de popgeschiedenis.

Je leest het: ik vind de nieuwe baby nu al knap. Maar ik ben bang dat alle vaders dat vinden van hun kinderen. Probeer um maar een keer.

Rob Stenders

Discjockey en zendermanager Radio Veronica

Meer Columns van Rob Stenders in 2021:

Kom maar Rob!

Mijn Robsessie

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws