Column | Kom maar Rob!

Fotografie: ANP

Nieuwe muziek op de radio

De invloed van radio op de populariteit van muziek is behoorlijk verminderd in vergelijking met de meer analoge jaren. Dit schitterende, stokoude medium heeft behoorlijk wat concurrentie gekregen en dat is eigenlijk heel gezond. Radio was, hand in hand met de tv, vaak het snelste medium om je muziek onder de aandacht te brengen van de massa. En ‘massa is kassa’ zo heb ik onlangs geleerd bij de reallifesoap over de vakantieparkenfamilie Gillis.

Aanvankelijk was er sporadisch aandacht voor popmuziek op de tv. Later werden  muziekzenders als MTV en TMF gelanceerd. Deze kanalen hadden ook veel aantrekkingskracht op de platenkoper. Het is radio met plaatjes zou je minzaam kunnen denken, maar het beeld leverde wel degelijk een wezenlijke bijdrage aan het geluid. Met een heel goed clipje kon je immers ook een hit scoren. Hoe groot zou Take On Me van A-HA zijn geworden zonder de bijzonder geestige animatie-omsmelting van de bandleden?

De radio bleef gedurende al die jaren een solide rol spelen, ondanks grote toename van beeldcultuur. Maar in het huidige tijdsgewricht moeten ‘wij radiomakers’ genoegen nemen met een veel bescheidener rol. In den ouderwetsche, maar toch nog veel beluisterde ether zijn de meeste muziekzenders gericht op de grootste gemene deler. Dat is gezien de hoofdprijs die je voor zo’n bakkie met antenne moet betalen begrijpelijk. De kortste weg naar het terugverdienen van het kapitaal is dus hit, hits, hits en bewezen classics draaien. De NPO kan zich als publieke omroep wat meer permitteren, omdat de benzinemeter daar nooit op nul staat. Dat gebeurt ook zeker, maar je ziet bij de lage cijfers van 3FM veel mensen smalend reageren, terwijl daar wél veel boeiende nieuwe muziek te horen is. Als consument ben ik blij dat zij ondanks de fascinatie voor ‘massa is kassa’ onderscheidende muziek blijven draaien en veel bands een ruime kans geven. Dat is lovenswaardig. Het is van ‘de publieke omroep’, dus niet te hysterisch over het aantal luisteraars gaarne.

Bij NPO Radio 2 heerst het idee om de grote muzikale verbinder des vaderlands te zijn. Daar komt een jaartje of 60 aan popmuziek gezusterlijk bij elkaar. Naast de onverwoestbare klassiekers en instant-hitjes voel je gelukkig bij sommige programmamakers de behoefte om nieuw talent onder de aandacht te krijgen en om naast Let’s Dance ook iets van Ziggy Stardust van David Bowie te willen draaien. Maar goed daar moeten andere mensen maar iets zinnigs over zeggen, want anders gaat deze WC-eend zijn eigen ‘plee-list’ iets te veel beoordelen.

‘Met alleen streaming en optredens redden nieuwe muzikanten het niet’

Hoe dan ook, voor (Nederlandse) acts is het momenteel van het grootste belang dat er ergens nog wat poortwachters zitten die hen een beetje bijschijnen in het overrompelende aanbod van nieuw materiaal. Gelukkig zitten er op verschillende plekken mensen die mooie muziek zo je collectie in willen masseren. Dat is dikke winst van deze tijd. Toch werd mij laatst duidelijk dat radiomakers deze rol ook moeten blijven pakken. Ik sprak onlangs Merel van BlackBird die zei dat airplay op de radio het verschil was tussen ander werk zoeken of fulltime muzikant kunnen blijven. Met alleen streaming en optredens had ze het zeker niet gered. De eerste jaren was ze dan niet doorgekomen. En haar ambitie om een album te willen opnemen had sowieso niet gekund. Door behoorlijk veel te horen te zijn op die goeie ouwe radio is het haar vooralsnog gelukt om een paar dromen waar te maken. En dit tot tevredenheid van veel luisteraars die daarmee een nieuwe muzikale verrijking op een presenteerblaadje kregen. Dan werkt zo’n huwelijk perfect. Het was goed om me dat toch weer een keer te realiseren.

Het is wellicht een beetje een verloren gewaand DNA van mijn vak, maar als je dan als radiomaker toch dit mooie podium onder je voeten krijgt, voel je dan af en toe verantwoordelijk naar de creatievelingen die deze beroepsgroep überhaupt mogelijk hebben gemaakt. Geef nieuwe muziek ook een kans op de radio!

De storthoop heeft gesproken.

Rob Stenders

 – Radiopresentator

Meer Columns van Rob Stenders in 2021:

In de Overgang

Mijn Robsessie

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer