Boy George - Culture Club

Boy George (Culture Club) | 10 vragen aan …

De dood lag altijd op de loer bij Boy George. Harddrugs en onverantwoordelijk gedrag hadden van hem in de jaren tachtig al een overleden rock-‘n-roller moeten maken. Maar hij is er nog altijd. Hij is zelfs weer terug met zijn band Culture Club. Soundz stelt 10 impertinente vragen aan zanger Boy George. “Ik ben 57, maar had eigenlijk al dertig jaar dood moeten zijn.”

Culture Club is nog altijd groot in Engeland en Amerika. In Nederland wat minder. George Alan O’Dowd gaat al jarenlang door het leven als Boy George. Zijn laatste plaat met de band is zeker een aanrader. Tijd om hem de hemd van het lijf te vragen. Over geluk, spijt, drugs, de kerk, veganisme en ouderdom. Hier lees je het allemaal!

Ken je de definitie van geluk?

“Ik heb jarenlang niet geweten wat geluk betekende. Toen wij vanuit het niets doorbraken met Culture Club, kwamen er opeens bakken met geld binnen. Dat betekende helemaal niets voor mij, en ik wist ook niet hoe snel ik het moest uitgeven. Ik ben al die jaren vooral bezig geweest met ‘gelukkig te worden’, en eerlijk gezegd is mij dat lange tijd niet gelukt. Geluk moet je niet najagen. Dat is verloren tijd. Nu ik alles gewoon laat gaan, komt het geluk gewoon naar mij toe kruipen. Ik heb geaccepteerd dat ik niet zo hoog meer kan zingen. Anderzijds accepteer ik dan weer niet dat mijn lijf uitzakt. Dat is mijn rare versie van dualisme.”

Heb je ergens spijt van?

“Drugs, seks en rock-n’-roll heb ik jarenlang met volle teugen in de praktijk gebracht. Maar of ik daar nu spijt van heb? Welnee man. Ik heb er met volle teugen van genoten. Soms zie ik van die jonge popsterren op televisie, die zijn zo serieus. Zij vergeten ervan te genieten. Anderzijds kan dat ook een masker zijn. Ik werd ook in een keurslijf gegoten. Boy George, de ontembare. Boy George de onaanraakbare… Haha, als iemand aanraakbaar was in die tijd, was ik het wel. Dubbel en dwars.”

Vergeet je niets?

“Uh…ja. Dat ik niet besefte wanneer ik mensen tegen de schenen schopte. Ik was redelijk onbeschoft en rücksichtslos. Ik heb vreselijke dingen over andere mensen gezegd. Als je jong en succesvol bent, is de eigenschap ‘spijt’ niet iets dat je dagelijks in de praktijk brengt. Ik heb best wel veel mensen geschoffeerd. Dat zit ook wel in mijn karakter. Ik ben lief, maar kan wel exploderen. Nu minder dan vroeger, maar er zit nog altijd een duiveltje in mijn hoofd.”

Wat vind je ervan als mensen vervelende dingen zeggen of schrijven over Boy George?

“Daar heb ik altijd moeite mee gehad. In wezen ben ik iemand die van iedereen houdt. Ik kan soms narrig en pesterig zijn, maar ik serveer mensen niet af. Ik ben in de media wel vaak afgeserveerd. Soms terecht, maar heel vaak ook niet. Maar tijd heelt alle wonden. Ik sta er soms van versteld hoeveel mensen mijn naam nog kennen. Boy George staat toch een beetje synoniem voor ‘popster’. Dat zorgt bij mij voor de nodige verbazing.”

Wat is je slechtste eigenschap?

“Mijn driftigheid, absoluut. Ik kan ook erg fel zijn. Dat opgewonden standje zit er nog altijd. Anderzijds, ik heb zoveel meegemaakt. Er zijn weinig dingen die mij nog kunnen raken. Dat harnas zit goed. Dat heeft ook wel met mijn Ierse afkomst te maken. Ik ben opgegroeid in een katholiek Iers gezin met waarden en normen. Niet dat ik altijd volgens de regels van de kerk heb geleefd, maar een deel van die regels heb ik wel altijd gerespecteerd.”

Wat is het beste dat je ooit hebt gedaan?

“Gezond gaan eten. Ik was altijd een lange en magere knul, totdat het succes kwam. Opeens kwam ik kilo’s aan, maar ik stak mijn hoofd in het zand. Zeker in de periode dat ik veel dronk en drugs gebruikte. Uiteindelijk ben ik eind jaren negentig gezonder gaan eten en dat werd steeds obsessiever. Ik ben nu een ruwe veganist. Ja, dat is erg hardcore, maar ik voel mij er goed bij. Ik ben al jaren op een goed gewicht en voel mij beter dan ooit tevoren.”

En het slechtste?

“Mijn druggebruik. Ik ben iemand die altijd ‘all the way’ gaat. Seks en muziek, maar dus ook drugs. Toen ik uiteindelijk heroïne ging gebruiken, was het einde zoek. Vooral in de jaren tachtig ging het snel bergafwaarts en probeerden familieleden (zijn broer David, red.) en vrienden mij te helpen. Mensen om mij heen gingen dood. Het heeft een hele lange tijd geduurd voordat ik echt van de drugs af was. Door de drugs belandde ik uiteindelijk ook in de gevangenis (in 2009, red.).”

Wat mis je?

“Ik mis de absolute vernieuwing in de muziek. Er gebeuren best wel dingen, maar in mijn ogen vond de laatste echte muzikale revolutie in de jaren tachtig plaats. Of je het nu goed vond of niet, het zaakje werd wel op zijn kop gezet. Net zoals Elvis deed in de jaren vijftig, The Beatles in de jaren zestig, de punk in de jaren zeventig, en wij met Culture Club en vele andere bands en artiesten in de jaren tachtig. De muziekscene is individualistischer geworden, net zoals de maatschappij. Van een beweging is geen sprake meer.”

Ben je bang om oud te worden?

“Nee, totaal niet. Ik ben het al, haha! Toen ik vijftig werd, wilde iedereen om mij heen daar iets groots van maken. Ik heb hen verteld die moeite te besparen. Ik ben niet bezig met mijn uiterlijk. Althans, ik sta niet elke ochtend voor de spiegel om te kijken of er een nieuw rimpeltje is bijgekomen. Veel van mijn generatiegenoten doen dat wel. Anderzijds leef ik wel verantwoordelijk. Ik ben een paar keer afgekickt van de drugs, maar ben nu al jaren clean. Dat maakt je als mens een stuk verantwoordelijker en je kijkt heel anders tegen leeftijd aan.”

Is er nog plek voor Boy George en Culture Club in deze tijd?

“Dat mag jij zeggen. Je vertelde in het begin van dit interview dat je vindt dat mijn stem dieper en warmer klinkt. Dat is mooi en beschouw ik maar als een compliment. We hoeven mensen niet meer te verbazen of te verrassen zoals in 1982. Het klinkt zo suf als ik nu zeg dat ik onze nieuwe plaat wellicht de mooiste vind die we hebben gemaakt. Laat ik het anders zeggen: veel meer dan op Life kunnen we op dit moment niet.”

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws