DeWolff gaat knallen op Bluesrockfestival in Tegelen!

DeWolff is één van de top-acts van het Bluesrock Festival dat op zaterdag 7 september zal plaatsvinden in het Limburgse Tegelen. Een thuiswedstrijd dus voor de mannen van deze Nederlandse bluesrock-sensatie. Soundz sprak zanger en gitarist Pablo van de Poel.

Onderwerp van gesprek: het laatste vijfsterrenalbum Thrust. Ze wisten het zelf ook wel. De laatste albums waren oké maar er moest een plaat komen die het verschil zou maken. En jawel, Thrust is die plaat geworden. In hun eigen studio in hartje Utrecht werkte ze hard aan de nieuwe songs. Het is duidelijk dat de band is gegroeid. Muzikaal maar zeker als songschrijvers. Daar ligt ook het zwaartepunt op Thrust. Maatschappelijke thema’s worden aangesneden op een geweldige song als California Burning. Maar de plaat kent meerdere thematieken De knallende opener Big Talk is er zo eentje en de geweldige slotsong Outta Step & III At Ease, met afstand het beste nummer dat DeWolff ooit opnam. Natuurlijk omhelzen ze het outlaw/blues in het lekker weg happende Double Crossing Man maar het is vooral het overall gevoel dat Thrust zo bijzonder maakt. Nee, een belofte hoefde DeWolff niet meer in te lossen maar Thrust is wel de bevestiging van hun oneindige potentieel.

Thrust, dat klinkt als een loodzware rockplaat. Maar schijn bedriegt.

,,In het begin hadden we het idee dat we een hele heavy plaat hadden gemaakt. Dat komt omdat het album opent met harde songs zoals Big Talk en California Burning. Maar er staan juiste heel veel rustige songs op. De titel Thrust is dan ook een foutje. Er staat juist heel veel rustig materiaal op. Een nummer zoals Freeway Flight, oei, daar ben ik heel erg trots op. Die hebben we echt, inclusief solo’s, in één keer opgenomen. Dat was echt een kluif. De song bestond uit 10 losse stukjes. Die hebben we in de computer op de goede volgorde gezet en daarna gespeeld.”

Er zit veel meer finesse in de songs, de productie en jullie spel. Meer geduld ook.

,,We zijn erg beïnvloed door de plaat Raising Sands van Alison Krauss en Robert Plant. Kijk, die plaat is echt een voorbeeld voor ons. Die producer T-Bone Burnett heeft zoveel visie en smaak. Dat is echt fantastisch. Thrust is veel meer een song georiënteerde plaat dan datgene wat we hiervoor hebben gemaakt. Hij was al klaar voordat wij bij Mascot tekenden. Maar de grootste inspiratie zijn The Dawn Brothers die in mijn studio hun plaat hadden opgenomen. Toen hadden wij echt zoiets van: we moeten echt beter worden want dit is zo goed. Gaandeweg vielen ons oude inspiraties door de mond. Dan luisterden we naar Pink Floyd en kwamen we tot de conclusie dat een bepaald nummer helemaal niet zoveel voorstelt. Maar dat heb ik ook als ik naar ons oude werk luister. Je hoort dan een lekker gitaarriff maar niet echt een goed nummer dat de tand destijds heeft ontstaan.”

Heb je de werkwijze ook aangepakt?

,,In het verleden gingen we eerst spelen en probeerden we iets muzikaal zo interessant mogelijk te maken. Pas daarna verzonnen we de tekst. Nu zijn we begonnen met zingen. Vooral Luka (broer Luka van de Poel), die heel erg melodieus is, nam dan het voortouw. Uiteindelijk hebben daardoor de nummers veel meer identiteit. We lieten dingen ook heel snel vallen als we het idee hadden dat het niets was. Dit keer hebben we ook helemaal geen overstand. De songs op de plaat zijn ook precies de nummers die we wilden gebruiken.”

DeWolff is op 7 september te zien en te horen op het Bluesrock Festival  in het Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Voor de rest staat op het programma: Julian Sas, Kenny Neal, Danny Bryant Big Band, Dede Priest & Johnny Clark’s Outlaws, The Cards, Vendetta Drive. Voor meer informatie, ga naar: www.bluesrockfestival.nl

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws