Dossier Blokhuis | Kerstmuziek

Zodra Sinterklaas met zijn hele Pieterse bende het land heeft verlaten, kunnen we ons aan de kerstmuziek zetten. Er zijn evenveel liefhebbers als haters van het genre. Hoewel, een genre kun je het eigenlijk niet meer noemen. Het doorkruist alle stijlen: van reggae tot hardrock, van easy tot alternative. Elke liefhebber kan zijn eigen kerstplaylist maken. 

TEKST: LEO BLOKHUIS

SANTA CLAUS

Wij hebben Sinterklaas, de Britten Father Christmas en de Amerikanen Santa Claus. Father Christmas komt uit de oude verteltraditie, waarin kerst een stem kreeg, die van vadertje kerst. Hij droeg meestal een groene mantel. Santa Claus kreeg in de jaren dertig zijn definitieve vorm: een gezellige, dikkige man, gekleed in rood met wit. Coca-Cola speelde een belangrijke rol in het beeld van de kerstman. Tussen 1931 en 1964 tekende Haddon Sundblom zijn gezellige kerstman. Hij was niet de eerste de hem een rode mantel gaf, maar het is duidelijk dat de frisdrankfabrikant Santa in hun logokleuren afbeeldde. Hij was wel de man die Santa het warme, gezellige en aaibare imago gaf.

Je zou met een beetje gevoel voor christelijke dramatiek kunnen stellen dat kerst zo oud is als de geboorte van het kindeke Jezus in het jaar nul. Vast staat echter dat in Europa vanaf de vierde eeuw op 25 december Kerstmis wordt gevierd. Het feest is in feite een combinatie van het christelijke verhaal van de geboorte van Jezus en de oude Germaanse

midwinter-feesten, de joelfeesten: de dagen worden weer langer. In beide verhalen speelt de overwinning van het licht op de duisternis -al dan niet letterlijk- een belangrijke rol. De engelen zongen al Ere zij God in de hoge, lezen we in de bijbel, al zullen zij dat vast niet op de melodie van de Pruisische soldatenmars hebben gedaan als waarop het in de Nederlandse kerken wordt gezongen. De oudste Nederlandse kerstliedjes zijn allemaal kerkelijke gezangen. Nu zijt wellekome bijvoorbeeld, ooit opgenomen door Herman van Veen, stamt al uit de vijftiende eeuw. En Hark, the Herald Angels Sing is een Brits kerstlied van al bijna driehonderd jaar oud. Maar de meeste kerstliedjes die wij als klassiek ervaren, stammen uit de Verenigde Staten. Je zou kunnen zeggen dat kerst bij ons steeds meer op de Amerikaanse wijze wordt gevierd, compleet met kerstgeschenken en de kerstman. Maar ja, die kerstman is dan weer de verbasterde versie van onze eigen Sinterklaas.

Je leest het hele verhaal in de nieuwe editie van Soundz Magazine!

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws