Black Velvet van Alannah Myles | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Black Velvet van Alannah Myles. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

In 1991 won de Canadese zangeres Alannah Myles een Grammy Award voor haar eerste en enige #1 hit ‘Black Velvet’, uitgebracht in 1989. Haar toenmalige vriend Christopher Ward werkte als zogenaamde videojockey voor de Canadese muziekzender MuchMusic. Als reporter werd hij erop uitgestuurd naar Memphis om in 1987 een stuk te maken over de tienjarige dood van The King of Rock&Roll: Elvis Presley. Hij kwam in aanraking met enorme getalen Elvis fans en schreef hier uiteindelijk in samenwerking met David Tyson een nummer over, wat hij voorlegde aan zijn vriendin Alannah Myles om te zingen.

Het nummer stikt dan ook van de referenties naar The King. Zo begint het met “Jimmie Rodgers on the Victrola up high” – Jimmie Rodgers was een country artiest die Elvis veel heeft geïnspireerd, en die speelde op de platenspeler van het merk Victrola. Ook de zin “Up in Memphis the music’s like a heatwave” bevat een duidelijke referentie naar Elvis’ geboortegrond Memphis, en de ‘heatwave’ is zijn opnamestudio Sun Studios. Verder zingt Myles ook “Love Me Tender leaves ’em cryin’ in the aisle”, waar ‘Love Me Tender’ refereert naar de eerste film en het gelijknamige nummer van Elvis, waarvan de dames dus uit hun dak schenen te gaan.

Dit is slechts een greep uit de vele zaken over Presley die bezongen worden in dit lied. Het belangrijkste is echter de titel ‘Black Velvet’. Dit verwijst naar portretten van Elvis Presley die vaak op black velvet werden gemaakt. Iedere zichzelf respecterende Elvis-fan zou zo’n portret moeten hebben. Ook verfde Elvis zijn haar met een verfmerk dat Black Velvet heette. Als The King of Rock&Roll dit nummer ooit zou hebben gehoord, zou hij smelten van Alannah Myles, in plaats van andersom. Of that I’m sure…

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws