Billy Joel Experience pakt uit met originele saxofonist

(Richie Cannata komt voor één concert naar Dronten – helemaal rechts op bovenstaande foto)

Hij is de kers op de taart in befaamde nummers zoals New York State of Mind, Big Shot en Scenes From An Italian Restaurant. Jawel, allemaal classics van de New Yorker Billy Joel. Maar ja. Die kan geen saxofoon spelen. De man die daar destijds verantwoordelijk voor was, luistert naar de naam Richie Cannata en hij komt aanstaande zondag 22 januari als gast van The Billy Joel Experience naar Nederland.

door: Jean-Paul Heck

Billy Joel neemt hij niet mee. Die verkiest tegenwoordig alleen nog maar enorme voetbal- en baseballstadions om zijn kunsten te vertonen. Cannata is er op uitnodiging van de onvolprezen Alexander Broussard. Hij maakte de jaren furore door werkelijk op een onnavolgbare manier het werk van Billy ‘ Big shot’ Joel te eren en dat doet hij op volstrekt eigen wijze. Met speels gemak zingt Broussard de stukken van de Amerikaanse superster en daarnaast is zijn pianospel identiek. Met zijn band behaalde Broussard vorig jaar de finale van het SBS6-programma The Tribute en mocht optreden in een uitverkochte Ziggo Dome. Nu schakelt hij door en wist Cannata te verleiden om voor één concert naar het Nederlandse Dronten te komen.

Cannata was jarenlang het middelpunt van de band van Billy Joel. De alleskunner speelde vanaf het allereerste begin tot 1981 in de band van Joel. Daarbij trok hij tijdens optreden over de hele wereld veel aandacht naar zich toe. Zijn solo’s gaven de songs van Joel net dat beetje extra. Cannata leerde Broussard kennen nadat hij een bezoek van hem kreeg. “ Ik wist niet wat ik hoorde. De manier waarop Alexander de songs van Billy interpreteert is bijna niet te geloven. Je doet je ogen dicht en je hoort Billy.”  Cannata zelf speelt nog altijd met ex Joel-leden Liberty DeVitto (drummer) en Russell Javors (gitaar) in The Lords of 52nd Street, een band die ook Joel-stukken speelt.

Alexander Broussard en Richie Cannata

Daarnaast is hij eigenaar van een studio met de naam Glenn Cove waar hij samen met zijn zoon Eren werkt. “ We hadden een poosje terug nog een Nederlandse band met de naam Chef’s Special in onze studio. Dat is een prima bandje!.” Cannata leerde Joel op jonge leeftijd kennen. “ In die tijd moesten we hard werken om ergens te komen. Het was een echte band met Billy als zanger en pianist. Hij schreef weliswaar de songs maar het geraamte van de nummers ontstond echt in de studio. Elke saxofoonsolo die je op zijn platen hoort, heb ik zelf gecomponeerd.”

Met Joel toerde Cannata over de hele wereld en zag hij hoe zijn vriend langzaam uitgroeide tot een absolute superster. “ Het waren geweldige tijden maar eind jaren ’70 begon al dat toeren mij tegen te staan. Ik wilde muzikaal ook andere dingen doen.” Nadat Joel in 1980 het album Glass Houses uitbracht, ging Cannata nog één keertje met hem op tournee. “Na die tour ben ik gestopt en het was een zegen. Opeens kon ik allemaal leuke dingen zoals op tournee gaan met The Beach Boys, toch één van mijn absolute helden.”

Cannata werd een veelgevraagd sessiemuzikant en deed mee op platen van ondermeer Taylor Dane en Tommy Shaw van de band Styx. De vriendschap met Billy Joel bleef overigens overeind. “ Billy en ik zijn altijd met elkaar in contact gebleven. Een aantal jaren geleden heeft hij mij weer teruggevraagd en toen heb ik een aantal optredens met hem gedaan.” De 73-jarige Cannata probeert zijn tijd goed te verdelen. “ Ik heb het drukker dan ooit tevoren maar ik moest gewoon ingaan op de uitnodiging van Alexander.

Ik heb vroeger vaak met Billy in Nederland gespeeld en ik zie dit optreden als een echte uitdaging.” Of hij ooit nog een terugkeer maakt naar de band van Billy Joel, weet hij niet. “ Billy en ik wonen beiden op Long Island, New York en tja, die band tussen ons zal er altijd zijn.”

The Billy Joel Experience met saxofonist Richie Cannata is aanstaande zondag 22 januari te zien en te horen in de Meerpaal in Dronten.

Kaarten zijn te koop op www.meerpaal.nl

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer