Bertolf: Happy In Hindsight | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Happy In Hindsight van Bertolf.

Tekst: Jean-Paul Heck

Allemaal singles

Bertolf heeft de laatste 12 jaar al heel wat fijne platen uitgebracht. First & Then was een meesterwerkje en zo ook diens opvolger Big Shadows Of Small Things. Op die platen was de teneur regelmatig donker. Happy In Hindsight heeft die momenten ook wel maar het album luistert vooral weg als een opgewekte aangelegenheid. Mooier nog, Bertolf schreef een handvol songs die eigenlijk allemaal op single uitgebracht zouden kunnen worden. Van de heerlijke opener ‘Back To The Garden’ tot het één na laatste nummer ‘Sunday Child’. Die slotsong reserveerde hij om een indringende ode aan zijn helden te geven.

Trademark

In zijn Bike Shed Studio in Zwolle en in de ruimte van zijn drummer Bauke Bakker kneedde de alleskunner aan deze weldadige plaat die hij werkelijk samen met Frans Hagenaars produceerde. Het gebruik van traditionele instrumenten beperkte hij danig. De opener ‘Back To The Garden’ brengt je meteen in de nieuwe wereld van Bertolf. Natuurlijk hoor je Beatles-invloed, maar ook 10CC, Leo Sayer, Andrew Gold, ELO, stijgen op. Weldadige koortjes in een fraaie open sound, het is de trademark van dit werkstuk.

Finest moment

Het is ook mooi om te horen dat Bertolf zich weer een beetje van zijn gitaarhelden-kant laat zien en een paar fraaie solo’s inpast. Pakkende liedjes zoals ‘Welcome Time Travellers’ en de titelsong zijn een waar genot voor gitaristen. Zo ook het naar The Band, Jayhawks en Tom Petty refererende slepende ‘Start Somewhere’ dat één van de sterkste composities op dit album is. Alleen het nummer ‘Waiting In The Wings’ refereert aan de corona-crisis maar voor de rest kiest Bertolf tekstueel zijn eigen pad. Prijsnummer is het eerder genoemde ‘Sunday Child’ dat bijna 7 minuten klokt en als een weldadige suite aan de luisteraar voorbij trekt. Happy in Hindsight is Bertolf’s ‘finest moment’!

Winnen!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een gratis exemplaar van het album van Bertolf.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer