Barry Gibb - Album van de week

Barry Gibb & Friends: Greenfields | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Greenfields: The Gibb Brothers’ Songbook Vol. 1 van Barry Gibb & Friends. 

Dat de songs van Barry Gibb zich lenen voor een countrybewerking is geen verrassing. Voor velen is hij één van de beste songschrijvers in de geschiedenis van de popmuziek. Een integere man ook en iemand die als geen ander weet wat een bewerking nodig heeft. Niet zo gek dus dat hij voor Greenfields: The Gibb Brothers Songbook Vol. 1 Dave Cobb als produceerde inhuurde. Cobb is op dit moment de geweldenaar van Nashville. Hij maakte van Chris Stapelton een ster en produceerde prachtvolle platen van ondermeer Sturgill Simpson, John Prine en Jason Isbell.

Barry Gibb en Dave Cobb

Iedereen wil natuurlijk een duet met Barry Gibb. Grote countrysterren zoals Dolly Parton, Alison Krauss en Keith Urban. Maar ook fijnproevers zoals de eerder genoemde Isbell, Gillian Welsch en Little Big Town met de Australische gitaarheld Tommy Emmanuel. Wat het eerst opvalt is de integere benadering van Cobb. Ondanks zijn 75 jaar klinkt de stem van Gibb nog bijna als vanouds. Hij is als volbloed producer, componist en allround zanger als geen ander in staat om elk duet met wie dan ook tot een goed einde te brengen. Dat levert een aantal prachtige momenten op dit rijke Greenfields op. Gibb probeert de originele versies die hij ooit met zijn broers Maurice en Robin opnam niet te overtreffen.

Beste nummers op Greenfields: The Gibb Brothers’ Songbook Vol. 1

  • Words (feat. Dolly Parton)
  • Words Of A Fool (feat. Jason Isbel)
  • Butterfly (feat. Gillian Welch & David Rawlings)

The Bee Gees waren een paar jaar lang de grootste band ter wereld, maar wisten wel meer dan vier decennia lang meesterlijke songs af te leveren. Mooi is het nooit eerder uitgebrachte Butterfly dat Gibb doet met Gillian Welch en David Rawlings. Maar het is Isbell die in Words Of A Fool een meesterlijke prestatie weet af te leveren. Naast dit album verscheen onlangs ook de HBO-documentaire The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart, waarin duidelijk te zien is dat Barry nog steeds niet over de dood van zijn twee broers heen is. Met de toevoeging van Vol. 1 moet er welhaast een deel 2 in de maak zijn. Wellicht dat Cobb zijn producerregister wat verder kan opentrekken. Aan Mr. Barry Gibb zal het in ieder geval niet liggen.

 

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws