U2

‘Bad’ van U2 | Hitjescollege

Goed waren ze, legendarisch werden ze. De Irish band from Dublin City, Ireland zoals we Bono horen zeggen aan het begin van dit muzikale kunststuk.

Tekst: Boyd Bas en Jelle Leeuw van @hitjescollege

Live Aid

We gaan even 35 jaar terug in de tijd voor dit verhaal, terug naar 1985. In 1985 heerste er in Ethiopië een vreselijk hongersnood. Om het land te helpen werd er een 16 uur durend(!) benefietconcert op poten gezet: Live Aid. Een van de aanwezige bands was U2. Tijdens hun optreden vertolkten ze een 12 minuten durende versie van Bad, een nummer dat oorspronkelijk 5:49 duurt. Het nummer, oorspronkelijk ontstaan uit een geïmproviseerd gitaarriffje tijdens een jamsessie, duurde zo lang dat U2 uiteindelijk maar 2 nummers kon zingen tijdens hun optreden.

Bono

Bono staat er om bekend dat hij een breed scala aan muzikale snippers in het nummer gooit. Zo hoor je in de Live Aid versie “Satellite of Love” en “Walk on the wild side” van Lou Reed en “Ruby Tuesday” en “Sympathy for the Devil” van de Stones voorbij komen. In totaal heeft Bono meer dan 50 andere nummers van verschillende artiesten in Bad geïmplementeerd tijdens verschillende liveoptredens.

Beste Live Band

Wat U2’s Live Aid optreden zo bijzonder maakte was de interactie met de fans. Tijdens het optreden sprong Bono namelijk het podium af om een vrouwelijke fan te omhelzen en vervolgens met haar te dansen. In 2005 verklaarde deze dame, die vooral vooraan wilde staan voor het optreden van Wham! dat Bono haar leven heeft gered. Ze werd namelijk verdrukt door de menigte achter haar en kon geen kant op. Bono zag dit tijdens het zingen en probeerde de beveiligers haar kant op te sturen, toen zij niet begrepen wat Bono bedoelde besloot hij om het heft in eigen hand te nemen. (Zie de filmpjes) Dit alles werd live vastgelegd en wereldwijd uitgezonden. Door dit optreden brak U2 wereldwijd door, al hun albums maakten een herintrede in de Britse hitlijsten en het moment tussen Bono en de vrouwelijke fan werd een van de meest historische momenten van Live Aid. Sinds dat moment bewijst U2 al jaar in jaar uit dat zij de beste live band ter wereld zijn!

Lees meer van @hitjescollege:

“No Woman, No Cry” van Bob Marley

‘Dancing in the Moonlight’ van Sherman Kelly

Eyes Without A Face’ van Billy Idol

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws