Anne Soldaat: Facts & Fears | Album van de week

De muziekwereld komt langzaamaan weer op gang, er kan weer genoten worden van muziek op een podium. Iets waar we in de Covid-periode wel gewoon van konden blijven genieten: albums! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Facts & Fears van Anne Soldaat.

Door: Jean-Paul Heck

Bij de strot

Anne Soldaat heeft altijd al een ferme hang naar het verleden gehad. Nooit resulteerde dit echter in melancholie en heimwee. Op Facts & Fears kiest hij de kant van de Amerikaanse Westcoast. Een tijd van voorspoed, vrijheid en liefde. The Byrds, The Mamas & The Papas, Love, Jackie DeShannon en meer. Maar Facts & Fears is vooral een Anne Soldaat-plaat geworden. Ogenschijnlijk losjes gemaakt met daarin zoveel vernuft en vakmanschap. Bij Daryl-Ann liet hij dat als gitarist en één van de vocalisten jarenlang horen. Maar deze plaat grijpt je meteen liefdevol bij de strot, om je de hele zomer niet meer los te laten.

Foto: Jan-Willem Bullee

Vette sound

Sinds 2015 was Soldaat vooraf actief in andere bands en met andere artiesten. Mooi hoor maar dit is toch zoals ik hem wil horen. Met in de rug gedekt door De Wolff’s Pablo van de Poel, weet hij een sound weg te zetten die vetter is dan op zijn vorige platen. Het is Van de Poel gelukt om de beste kwaliteiten van Anne Soldaat boven te laten drijven. Zijn stem klonk nooit eerder zo lekker en gevarieerd. Wellicht leerde Soldaat veel van zijn bejubelde theatertour Unsung Heroes die hij samen met Yorick van Norden deed.

Betekenisvol

Op Facts & Fears komt zijn favoriete idioom voorbij: Countryrock, gitaarpop en zelfs enige psychedelica zonder ook maar een moment uit de bocht te vliegen. Leuk is ook de verwijzing naar zijn afkomst. Soldaat groeide op in het godvruchtige Ermelo en laat de kerkklassieker ‘Dank U Voor Deze Nieuwe Morgen’ (eigenlijk een Duitse song)  terugkeren in de song ‘Meet The Other Side’. Ook moeten we even het fraaie orgelspel van Reyer Zwart benoemen. De man die ook al eerder de laatste plaat van Danny Vera zoveel warmte meegaf. Voeg daarbij de werkelijk prachtig vormgegeven hoes en de illustraties binnenin en je hebt het over een werkstuk dat in alle facetten zeer betekenisvol is voor de Nederlandse popmuziek.

We mogen vijf exemplaren van dit album weggeven. Deel deze recensie op social media en vergeet Soundz niet te vermelden!

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws