Alive van Pearl Jam | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Alive van Pearl Jam. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Pearl Jam opende de jaren ’90 met een heerlijk grunge album genaamd Ten, met daarop grote nummers, zoals Even Flow, Black en ook het nummer van vandaag: “Alive”. De oprichting van Pearl Jam en de geboorte van “Alive” staan nauw met elkaar verbonden. Zo werd de muziek voor het nummer Alive door gitarist Stone Gossard al geschreven voordat de band uberhaupt een zanger en een drummer had.

Via Ex-Red Hot Chili Peppers drummer Jack Irons kwam het prille Pearl Jam in contact met Eddie Vedder. Hij gaf het demootje van Alive mee aan Vedder, een demo die toen overigens nog de naam “Dollar Short” droeg. Vedder schreef de lyrics en zong het in met zijn iconische baritonstem.

De band vond het heel goed passen en besloot Vedder als leadzanger te laten toetreden, al gingen de lyrics van Vedder wel een andere kant op dan ze hadden verwacht.

Het is namelijk nogal autobiografisch geschreven, over een jongen die er achter komt dat zijn stiefvader niet zijn echte vader is, en om er een schepje bovenop te doen, uitvindt dat zijn echte vader al dood is. Precies dit scenario speelde zich ook af in Eddie Vedder zijn eigen leven. In het nummer is het refrein “I’m still alive” eigenlijk de vloek waarmee de zoon zonder vader nu moet leven, en niet de joy van het nog in leven zijn.

In de realiteit scheidde Vedder’s moeder van zijn vader toen hij één jaar oud was, en werd hij opgevoed door zijn stiefvader.

Hij droeg zelfs zijn stiefvader’s achternaam: Mueller, maar veranderde dat toen hij de waarheid te weten kwam. Hij heeft zelfs zijn echte vader een keer ontmoet zonder te weten dat ze familie waren. In 1981 overleed Vedder’s vader aan de gevolgen van multiple sclerose, voordat Eddie hem nog had kunnen zien.

In 2000 speelde Pearl Jam een concert in Roskilde, Denemarken, waarbij in een moshpit 9 fans om het leven zijn gekomen tijdens hun optreden. Dit gebeurde vlak voordat ze het nummer Alive wilden gaan opvoeren, maar stopten toen ze zagen wat voor horrors zich in het publiek hadden afgespeeld.

Niet iedereen in het 40-duizend koppige publiek had dit in de gaten en begonnen alsnog “I’m still alive” te zingen. Schrijnende ironie zullen we maar zeggen…

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws