Alice Cooper: Detroit Stories

Alice Cooper: Detroit Stories | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Detroit Stories van Alice Cooper. 

Die Alice Cooper… Om de twee jaar komt hij wel met een nieuw album. En tussendoor is deze man uit Arizona ook nog druk met Johnny Depp, Joe Perry en hun hobbybandje Hollywood Vampires.

Artiesten met een Detroit-verleden

Met Detroit Stories gaat hij terug naar de basis. Alice Cooper werd als ‘Vincent Furnier’ geboren in deze Motor City en is nog altijd schatplichtig aan de muziekhistorie van die rauwe stad. The Stooges, MC 5, Bob Seger: het zijn allemaal exponenten. De manier waarop Cooper dit avontuur aanpakt, is hoogst origineel. Hij ging op zoek naar muzikanten met een sterk Detroit-verleden en kwam ondermeer uit bij MC5-gitarist Wayne Kramer en Mark Farner van Grand Funk Railroad.

Alice Cooper op volle toeren

Om de zoveel tijd maakt Cooper een plaat waarbij je meteen opspringt. Meestal zit dan ook Bob Ezrin als producer achter de knoppen. De Canadees maakte in de jaren zeventig de classic albums met hem, zoals Schools Out, Million Dollar Babies en Welcome To My Nightmare. De twee hebben elkaar overigens nooit losgelaten en als het even moeilijk gaat met zijn carrière, stapt de conceptdenker Ezrin in. Nu draait de inmiddels 73-jarige Cooper de laatste decennia op volle toeren. Hij reist continu met zijn vijfsterren-band over de wereld en heeft de afgelopen tien jaar een paar verrassende platen uitgebracht.

Album Detroit Stories: rauwe rock

Maar Detroit Stories is toch wel érg speciaal. De sound is soms rauw en schuurt tegen het geluid van Mitch Ryder & the Detroit Wheels aan. Maar hij schuwt ook de typische jarenzestigsound niet. Dat is ook typisch Alice Cooper. Een man die weigert het pad ter voorspelbaarheid te bewandelen. Dat pakt op dit werkstuk verrassend goed uit. Zo geeft hij de Lou Reed-compositie Rock and Roll een vuige beurt, weet hij Sister Ann(e) van MC5 een nieuw gezicht te geven en blijft hij overeind bij Bob Seger’s East Side Story. De leukste cover is die van het hier onbekende bandje Outrageous Cherry, waar hij het zonneschijn biedende, lichtvoetige Our Love Will Change The World bijna als een relikoor laat klinken.

Sarcastische spitsvondigheid

De spitsvondigheid in zijn teksten zijn op Detroit Stories dik in orde. Alice Cooper schmiert, deelt uit en is sarcastisch tot het laatste woord. Ondertussen rockt de plaat als een malle. Don’t Give Up, dat hij samen schreef met Kramer is in mijn ogen nu al een Cooper-classic. De zelfspot in I Hate You is nog zo’n hoogtepuntje, en het gaat maar door. Dat zelfs U2-drummer Larry Mullen aanschuift in Shut Up and Rock is haast ironisch. Detroit Stories is wellicht Cooper’s beste plaat in de laatste twintig jaar. Wat een held deze man!

Win: Detroit Stories van Alice Cooper

Ben je benieuwd naar het album? Dat snappen wij! Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de vijf exemplaren van Detroit Stories van Alice Cooper.

Tekst: Jean-Paul Heck

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws