Alane van Wes Madiko | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in ‘Alane’ van Wes Madiko. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Vrijdag 25 juni trof ons het tragische nieuws dat Kameroener Wes Madiko op 57-jarige leeftijd is overleden. Hij had ooit één hit die de top-40 binnendrong, genaamd “Alane”. In 1997 veroverde hij niet alleen de Nederlandse hitlijsten, want ook andere Europese oren luisterden graag naar de Afrikaanse klanken van Wes. Als kleinzoon van een zogenaamde Griot besloot hij verhalen te vertellen door muziek.

In Afrikaanse stammen is het namelijk gebruikelijk dat de Griot de historie van de stam oververteld aan het nageslacht, en hierbij de traditie bewaakt en onderwijst. Wes besloot deze nobele taak op zich te nemen aan de hand van muziek, met de Kalimba (duimpiano in de volksmond) als zijn instrument. Alane, wat vrij vertaalt “neem me” betekent, is hier zo’n voorbeeld van. Het nummer is tevens in een nogal unieke taal gezongen, namelijk in het Duala. Dit is één van de 250 talen die er in Kameroen worden gesproken, en is een zogenaamde beeldende en metaforische taal. Dat wil zeggen dat het eigenlijk niet woord voor woord te vertalen is, maar veel met gevoel en connectie te maken heeft. Om deze reden zijn er ook tig verschillende vertalingen voor dezelfde zinnen uit het nummer.

Nou zitten wij als Nederlanders gelukkig niet verlegen om toch lyrics te kunnen meezingen. Er kunnen namelijk nogal een hoop Nederlandse zinsneden gehoord worden in de Duala-tekst. Zo hoor je “Sander is zwanger”, “Luilak hang je jas op” en “Hiep hiep hoera” allemaal voorbij komen, die door de Mama Appelsap rubriek door de jaren heen aan het licht gekomen zijn. Nu zijn wij niet het enige gekke volk dat hun eigen taal er in terug hoort; de Polen horen iets over honden, brood en boter en de Duitsers zouden ‘Hol mal die Zange’ erin ontdekt hebben, wat zoiets als ‘geef me de tang eens aan’ betekent.

Wes ligt er naar eigen zeggen niet wakker van: “Muziek is een taal uit het hart en kent geen grenzen.” En zo is het.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws