Touch of Grey van The Grateful Dead | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Touch of Grey van The Grateful Dead. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

The Grateful Dead, een legendarische band met maar één hit! Desondanks stonden de heren in 1969 op Woodstock en hadden ze een gigantische en loyale fanbase die de band maanden en soms zelfs jaren achterna reisde om hun concerten bij te wonen, de zogenaamde ‘Deadheads’. Hoe kan het dan dat deze giganten nooit hoge ogen hebben gegooid bij het grote publiek? De band was niet geïnteresseerd in de commerciële muziekindustrie, zij wilden niet per se op de radio en wilden niet door iedereen goed gevonden worden.

Voorop stond de liefde voor muziek, de kunst an sich zonder potentiële hits en meezingers. The Grateful Dead speelde een unieke combinatie van rock, blues, reggae, country, jazz psychedelische rock en folkmuziek en konden soms tijdens optredens nummers 20 minuten laten duren waar de albumversie 4 minuten duurde. Een geweldige live band, met een flinke schare fans en uitverkochte concerten dus. Maar toen was daar in 1982 ’Touch of Grey’, een nummer geschreven over het smaakvol oud worden, iets wat overigens niet vaak voorkomt bij muzikanten.

‘Touch of Grey’ refereert naar het krijgen van grijze haren en dat dat bij het leven hoort. Het nummer sloeg aan en zorgde ervoor dat de band plotseling op MTV te zien was en bij elk radiostation werd afgespeeld, dat was even wennen voor de fans en de band zelf. Ineens was de hele wereld bekend met de band uit Californië. De eerste en enige hit was een feit!

Dan de meest bekende zin uit het nummer: “I will get by, I will survive”, inmiddels uitgegroeid tot een mantra en lijfspreuk voor velen. Deze leus kreeg ook voor de band meer lading toen de leadzanger (Jerry Garcia) in juli 1986 in een diabetische coma terecht kwam. Veel fans dachten dat dit het einde zou zijn van de band, maar they will get by, the will survive, want in december van hetzelfde jaar begon de band alweer met touren, inclusief Jerry Garcia!

Het eerste nummer wat ze speelden na hun afwezigheid? ‘Touch of Grey’, om de fans en liefhebbers te verzekeren dat ze het wel zouden redden. Het mocht echter niet lang duren. Helaas overleed Jerry Garcia in 1995 alsnog aan een hartaanval, ingeleid door een drugsverslaving, diabetes, gewichtsproblemen, roken en hevige slaapapneu. Gelukkig hebben Garcia en the Grateful Dead een hit achtergelaten om van te smullen en is ‘Touch of Grey’ een steun in de rug en motivator voor velen geweest. Voor iedereen die worstelt in zijn leven: you will get by, you will survive!

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer