21st Century Breakdown: nog een kunstwerk van Green Day | On This Day

Het nadeel van een succesplaat is dat de verwachtingen voor de volgende torenhoog zijn. Het kan in principe alleen maar tegenvallen. Niet dat Green Day helemaal het tegenovergestelde bewees, maar de kritieken en de fans waren duidelijk: een waardige opvolger van American Idiot.

Tekst: Stijn Baarendse

On this day – 15 mei 2009: Releasedatum 21st Century Breakdown van Green Day

Het was een vergelijkbaar concept, 21st Century Breakdown. Was American idiot een soort rockopera, zijn opvolger is niet veel anders. Het vertelt het verhaal over het jonge stel Christian en Gloria die geconfronteerd worden met de problemen in Amerika van die tijd. Wederom vergelijkbaar met zijn voorganger. Ondanks de wisseling van president George W. Bush naar Barack Obama en de betere tijden die er aan leken te komen, bleef de band zelfkritisch op het land waar ze vandaan komen. Het bood immer genoeg inspiratie voor dit album dat op 15 mei 2009 werd uitgebracht.

Genoeg inspiratie

Voor het album schreef de band, vooral zanger Billie Joe Armstrong, naar eigen zeggen zo’n 45 songs. Het uiteindelijke aantal is toen teruggebracht tot 18 tracks. Aan inspiratie geen gebrek dus. Het schrijfproces startte in januari 2006, waarna er een jaar later al een berg aan teksten, melodieën en ideeën op de plank lagen. In 2008 is de band pas voor het eerst de studio ingegaan voor 21st Century Breakdown. Tussen het touren door bracht de band als zijnde een nevenproject in 2007 nog een album uit onder de naam Foxboro Hot Tubs. Onvervalste garagerock dat amper vergelijkingen had met de weg die ze met Green Day waren ingeslagen.

Geen toevalligheid

De populariteit van de band kreeg, door het succes van American Idiot, na de jaren ’90 een nieuwe boost. Vooral in de punkscene was de band een grote naam maar het grote commerciële succes kwam pas 17 jaar na de oprichting van de band. In 1987 zag Green Day met zanger Billie Joe Armstrong en bassist Mike Dirnt het levenslicht. Drie jaar later verving drummer Tré Cool de voorgaande drummer John Kiffmeyer, om vervolgens tot op heden bij elkaar te blijven. Een trio dat een prominente plaats heeft ingenomen in het muziek- en festivallandschap van de laatste decennia.

21st Century Breakdown zorgde ervoor dat American Idiot geen toevalligheid bleek. Dat de band de verwachtingen grotendeels kon waarmaken en dat zijzelf relevant bleven. Voor de oude generatie fans, maar ook voor de vele jonge (punk)rockers die de band pas net hadden ontdekt. Toegegeven, de liedjes op het album komen beduidend minder vaak op de radio of op feestjes voorbij dan de megahits van American Idiot. Toch doen de hits van 21st Century Breakdown het nog steeds erg goed tijdens de concerten van de band.

Waardige opvolger

Een kwalitatief sterk album, waarbij Green Day meer verschillende invloeden laat doorsijpelen dan bij alle voorgaande albums. Zo doet de titeltrack je ergens denken aan werk van Queen en zou het nummer ‘Last Night On Earth’ zo een vergeten Beatles-track kunnen zijn. De bekendste tracks van het album zijn het opzwepende ‘Know Your Enemy’ en rockballad ’21 Guns’. Butch Vig werd gevraagd om het album te produceren. Naast dat hij bekend producer van het beroemde Nirvana album Nevermind is, is hij ook drummer van de band Garbage. Samen met Vig werd ook dit album een bijzonder gevarieerd en indrukwekkend kunstwerk. Green Day had de ervaring en de kwaliteit om voor American Idiot een waardige opvolger te produceren.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer