Ayreon voert waar kunststukje op

Ayreon’s zevende studio album 01011001 uit 2008 is een favoriet van progkoning Arjen Lucassen. 15 jaar na de release was het dit weekeinde zover en mocht de man uit Fijnaart met een bizar grote groep topmuzikanten het meesterwerkje live uitvoeren.

Door: Martien Koolen en foto: Cristel Brouwer

De concerten die Lucassen onder de naam Ayreon de afgelopen jaren in 013 doet, zijn in de progressieve rockwereld historisch. Om erbij te zijn moet je op de dag van de kaartverkoop er vlot bij zijn om een kaartje te kopen. Onder de naam Live Beneath The Waves werd dit weekeinde gestart met de integrale uitvoering van deze rockopera. Als eerbetoon en verzegeling van de bijzondere samenwerking tussen Arjen en het 013 poppodium mocht Lucassen vrijdag zijn een door hem gesigneerde CD aan de muur van 013 gebouw hangen. Arjan Lucassen, mister Ayreon, had vooraf al aangegeven dat zijn nieuwe show een symfonisch rock spektakel van de eerste orde zou worden. In het verleden pakte Ayreon telkens uit met een pakket vol vocale verrassingen. Welke vocalisten zouden het podium betreden en wat voor productie had de man samen met zijn muzikale rechterhand Joost van den Broek in petto? Bij de eerste bombastische tonen van Age Of Shadows (We Are Forever) weet je al dat het met de sound wel goed zit. Ook de showeffecten, veel vuur, vuurwerk en een prachtig opgebouwd decor maken dit event visueel al de moeite waard. Tijdens het eerste deel valt voor Comatose vocaal op en het stevige instrumentale gedeelte van Ride The Comet mag er zijn.

Arjen Lucassen zelf maakt ook zijn opwachting en het duet met Liselotte Hegt (Lilo) in The Truth Is In Here is een waar genot. Hoezo Arjen kan niet zingen…. De zangers die er wat mij betreft vanavond “uitspringen” zijn Tom Englund (Evergrey), Anneke van Giersbergen, Hansi Kursch (Blind Guardian) en speciale “gastzanger” Damien Wilson. Vooral de emotie en passie bij deze zangers is zondermeer fenomenaal. Muzikaal gezien is het gebodene van een hoog gehalte. Ayreon maakt zoals altijd gebruik van topmuzikanten die hij ook inhuurt om zijn albums vol te spelen: Joost van den Broek (keyboards), Ed Warby (drums), Marcel Coenen (gitaar), Timo Somers (gitaar) en Johan van Stratum (basgitaar) zijn mannen die precies weten hoe de intensieve en bombastische rock van Ayreon gespeeld moet worden.

De finale van 01011001 is het fantastische The Sixth Extinction, waar de band en de zangers nog eens helemaal los gaan. De toegiften, This Human Equation (2020), het rockende Fate Of Man van Arjen’s Star One album Revel In Time (2022) en als allerlaatste track The Day That The World Breaks Down van het Ayreon album The Source, zorgen voor het heerlijke toetje van een perfecte

productie en muzikale uitvoering. Ayreon legt voor zichzelf de lat telkens een stukje hoger en het is eigenlijk verbazingwekkend waarom hij dit progcircus niet gewoon opvoert in een grotere venue. Anderzijds, waarom zou je een succesformule omgooien?

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...