Oliver Anthony – een countryheld die politiek Amerika in verlegenheid brengt

Opeens kwam Oliver Anthony tijdens het verkiezingsdebat van de Republikeinse Partij n Milwaukee waar de tegenstanders van Donald Trump werden gepresenteerd voorbij. De song Rich Men North of Richmond werd geadopteerd en vanuit het niets werd de man uit Virginia een absolute superster.

Door: Jean-Paul Heck

Maar hoe het zover heeft kunnen en wat zijn voorland is weet nog niemand. Een platencontract heeft Anthony niet. Hij leeft met zijn vrouw en twee kinderen in een camper in de staat Virginia en in juli van dit jaar had hij nog geen cent te makken. Niet zo gek want tot voor kort was Anthony een alcoholist met een depressieve inslag. Sinds een paar weken is hij gestopt met drinken. Dat heeft hij immers God beloofd. Maar een mythe kan snel om zich heen grijpen. Met een kaal akoestisch nummer dat hij opnam op zijn IPhone, laat hij supersterren zoals Taylor Swift en Chris Stapleton de hielen zien.

Hij is opeens de stem van de hardwerkende Amerikaan. Deze grote kerel met rode baard en een akoestische gitaar rond zijn nek, was eigenlijk een nobody, een loser die niemand wilde kennen. Totdat op 11 augustus opeens een wat amateuristische video werd gedownload. De ballade Rich Men North of Richmond pakte binnen een paar uren iedereen bij de strot. Het is een directe aanklacht tegen het grote geld. Anthony beschuldigt de politici ervan dat zij hun ziel hebben verkocht aan het kapitaal en daarmee de werkende klasse in zijn land verstikt. Ooit sprak Ronald Reagan de woorden: ‘ De regering is niet de oplossing maar juist het probleem.’

Vanuit de linkse hoek klinken al de eerste kritieken en vinden dat Jackson juist de Republikeinse partij een stok geeft om mee te slaan. Dat klopt ook want die partij was er als de kippen bij om de song te kwalificeren als een aanklacht tegen het ‘ socialistisch regime’ van president Joe Biden. Feit is dat het nummer binnen een paar weken tijd meer dan 60 miljoen kijkers op YouTube wist te trekken en ruim 50 miljoen luisteraars op Spotify binnen hengelde.

Een dag na de vertoning tijdens het Republikeinse debat, sloeg Anthony terug met een nieuwe video waarbij hij uithaalde naar Republikeinse kandidaten zoals Ron DeSantis en Nikki Haley. ,,Dit liedje gaat niet over Joe Biden want het is veel groter dan hem alleen”, liet hij optekenen. Het is duidelijk dat de zanger niet wil aanschuiven bij Trump-sympathisanten zoals de superster Jason Aldean. Die waagde het om onlangs een videoclip op te nemen in de rechtszaal in Memphis waar in 1927 nog een donkere jongen was gelyncht. Het is een raar fenomeen.

Countrymuziek was jarenlang het speelt van conservatief Amerika. Maar zeker de laatste tijd stonden veel jonge countrymuzikanten voor vernieuwing en werd er gewoon gezongen over homofilie en abortus. Artiesten zoals Aldean en ook Morgan Wallen pakken nu terug naar de oude waarden van de countrymuziek.

Dat het bij Anthony niet om het geld draait, is wel duidelijk. Hij liet een aanbod van een groot platenlabel dat hem 8 miljoen wilde betalen, links liggen. En dit weekeinde cancelde hij een concert in Knoxville omdat Anthony de prijs van de tickets te hoog vond. Interviews geeft hij niet, op eentje aan Joe Rogan na dan. En tot nu toe trad hij alleen nog maar op in een paar clubs in Noord-Carolina en Virginia. Velen zien in hem de wederopstanding van Hank Williams. Maar het is lang geleden dat een artiest de gemoederen in Amerika zo bezighield als de ongrijpbare Oliver Anthony.

Kijk hier naar de video van Rich Men North of Richmond van Oliver Anthony.

Share post:

Soundz Special

spot_imgspot_img

Laatste nieuws

Meer van dit....

CvA Pop feestje in de Melkweg

KRAAMKAMER VAN SUCCES BESTAAT 20 JAAR Jack Pisters: ‘popmuziek is...

Danny Vera | DNA

Op zijn laatste albums ging Danny Vera voor een...

Ricky Koole | Altijd Iemand

Ricky Koole kan alles. Het is een wat stoere...

Duncan Laurence is klaar voor de volgende stap

‘ IK HEB OP SKYBOY ECHT DE GRENZEN OPGEZOCHT’ Met...